кино класики

21 кино класики с юбилей през 2023 г. – част 2

Измина още една година в света на киното. Произведоха се много филми, някои по-успешни, други по-малко, някои дълго очаквани, но разочароващи, други – неочаквани и вдъхновяващи. И докато някои вече са отправили поглед напред към награждаванията на филмите на 2023 г. и към очакваните да излязат през 2024 г., ние обръщаме поглед назад към кино бисерите, които са се доказали във времето и които тази година отбелязват юбилей. Филмите са подредени по годината на излизането им от най-старите към най-новите. Ето и втората част от нашия списък:

„Гара за двама“ (1983) – реж. Елдар Рязанов

10. „Гара за двама“ (1983)реж. Елдар Рязанов

Простовата сервитьорка в ресторанта на една провинциална гара се влюбва в случаен пасажер, чакащ влака, който ще го отведе далеч на север към едно сиво и несправедливо бъдеще.  Една емблематична романтична драма с елементи на черен хумор и социална критика с участието на звездите на съветското кино Людмила Гурченко и Олег Басилашвили.

„Флашданс“ (1983) – реж. Ейдриън Лайн

9.  „Флашданс“ (1983)реж. Ейдриън Лайн

Музикално-романтичният филм с участието на прекрасната Дженифър Бийлс не е от филмите, които са дълбоки и проникновени. Със своите саундтрак и проста, но докосваща история за момиче, преследващо своята мечта да учи в балетно училище и намиращо любовта, филмът притежава едно заразително очарование и е особено подходящ за повдигане на духа и настроението.

„Пианото“ (1993) – реж. Джейн Кемпиън

8.  „Пианото“ (1993)реж. Джейн Кемпиън

Джейн Кемпиън е една от двете режисьорки, чиито филми са включени в нашия списък на класиките, отбелязващи юбилей. В средата на 19 век млада шотландка, която като дете е спряла да говори, е изпратена заедно с дъщеря си в отдалечено селце в Нова Зеландия за уреден брак.С нея е и любимото й пиано, което обаче няма кой да пренесе от морския бряг до новия й дом. Младата жена се обръща за помощ към техния съсед, който е хипнотизиран от музиката й, но съдействието му е под условие … Един изключително чувствен и поетичен филм с участието на звездите Харви Кайтел, Холи Хънтър и Сам Нийл.

„Списъкът на Шиндлер“ (1993) – реж. Стивън Спилбърг

7. „Списъкът на Шиндлер“ (1993)реж. Стивън Спилбърг 

Шедьовърът на Стивън Спилбърг за истинската история на индустриалиста Оскар Шиндлер, който по време на Втората световна война е погълнат единствено от идеята за печалбите си. Когато обаче става свидетел на отношението на нацистите към евреите, той се ангажира с тяхната кауза.  Кинематография, музика, история, актьорска игра – всичко във филма е от най-високо качество, което го нарежда сред най-добрите произведения на кино изкуството.

„Филаделфия“ (1993) – реж. Джонатан Деми

6. „Филаделфия“ (1993)реж. Джонатан Деми

Първият мейнстрийм филм със звезден актьорски състав, посветен на темата СПИН и на дискриминацията и на отлъчването от обществото на хората, заразени със СПИН.  Том Ханкс прави запомняща се роля като брилянтен адвокат, уволнен от могъщата кантора, в която работи, след  като се разбира, че е ХИВ-позитивен. Антонио Бандерас играе неговия дългогодишен приятел Мигел, а Дензъл Уошингтън, адвокатът, който се наема да го защитава, въпреки личното му неудобство към СПИН-а. Един много смел за времето си филм, който и до днес е актуален с въпросите, които засяга като стереотипите, личния морал, общественото изгнание и др. 

„Защо тъгува Гилбърт Грейп“ (1993) – реж. Ласе Халстрьом

5. „Защо тъгува Гилбърт Грейп“ (1993)реж. Ласе Халстрьом

Едно градче, в което нищо не се случва и едно семейство, в което майка живее с четирите си деца. Майката е с гигантски размери, а по-малкият й син е с умствено увреждане. По-големият пък се опитва да се грижи за цялото семейство, но и да преследва личното си щастие, макар и да не е сигурен какво точно включва то. Във филма си партнират Джони Деп и Леонардо ди Каприо като двамата братя, а ди Каприо прави феноменална роля като по-малкия, умствено изостанал брат. Актьорите имат невероятна химия по между си и успяват да придадат допълнителна красота и емоционалност на този затрогващ филм. 

„Изгубени в превода“ (2003) – реж. София Копола

4. „Изгубени в превода“ (2003)реж. София Копола

София Копола е втората режисьорка, чийто филм попада в списъка ни с кино класики, празнуващи юбилей. Младо, красиво момиче (Скарлет Йохансон), завършило философия е в Япония със съпруга си, който е известен и много зает фотограф. В хотела, в който са отседнали, тя среща известен актьор, предпочел да изкарва лесни пари от реклама, вместо да участва в сериозни филми, изискващи усилия и задълбочена работа. Двамата създават необичайно романтично приятелство, изпълнено със смях, копнеж и топлина. Един миг от живота им, чиято сила ще отеква и в двамата завинаги. 

„Oldboy” (2003) – реж. Пак Чхан Ук

3.  „Oldboy” (2003)реж. Пак Чхан Ук

Перфектен сценарий – това е най-важната съставка на един наистина перфектен филм. Един мъж е отвлечен и държан между четири стени без прозорци в продължение на 15 години. Получава храна всеки ден, има телевизор и е следен да не се самоубие. Той няма представа каква е причината за това, което му се случва, нито кой му го причинява. Един ден свободата му е върната и той се впуска в търсенето на отмъщение. Но кой го мрази толкова, че да не го убие веднага и какви са неговите мотиви … Брутален и смразяващ трилър на корейския режисьор Пак Чхан Ук, който е истинско предизвикателство за зрителя и го оставя безмълвен дълго след като са минали финалните надписи.

„Пролет, лято, есен, зима … и пролет“ (2003), реж. Ким Ки Дук

2.  „Пролет, лято, есен, зима … и пролет“ (2003), реж. Ким Ки Дук

За съжаление преди 3 години светът на съвременното кино загуби един от най-талантливите си представители в лицето на корейския режисьор Ким Ки Дук, но затова пък той ни остави своето великолепно творчество, в което като истински бисер грее филмът „Пролет, лято, есен, зима … и пролет“. Той разказва за момче, което като бебе е оставено на будистки монах, живеещ на плаващ сал, върху който е разположен храм. Филмът е медитация върху човешкия живот и етапите в него, които са като сезоните. Символизъм, естетика, природата като декор и главен герой – всичко това превръща филма на Ким Ки Дук в произведение на изкуството.

„Наистина любов“ (2003) – реж. Ричард Къртис

1. „Наистина любов“ (2003)реж. Ричард Къртис

Коледата чука на вратата. Какъв по-добър начин да я посрещнем от една истинска коледна класика, която просто не може и не може да ни омръзне вече 20 години! Много любов и смях, щипка тъга и заразяващо добро настроение струят от тази сгряваща душата романтична мозайка.