Андрей Звягинцев

Андрей Звягинцев: „Не сме длъжни да угаждаме на зрителя“

Андрей Звягинцев е считан за един от най-авторитетните съвременни руски режисьори. Неговите филми имат характерна атмосферна кинематография и изискват усилие на мисълта. Творбите му обикновено изследват теми като идентичност, бащинство, липса, безнадеждност, отчужденост.

Звягинцев е носител на най-престижните международни кинонагради като „Златен лъв“ от Венеция, „Златна палма“ от Кан, „Златен глобус“, както и номинация за „Оскар“ за филма „Левиатан“.

© Анна Матвеева

Андрей Звягинцев влиза с размах на международната сцена. Забележителният му дебютен филм „Завръщане“ печели множество награди от различни фестивали. Следващите му филми „Изгнание“, „Елена“ и „Левиатан“ също са майсторска и задълбочена критика на съвременното общество, на семейните отношения и на липсата на комуникация между хората.

"Завръщане" (2003)
Izgnanie
"Изгнание" (2007)

Днес, близо три години след тежък здравословен срив, Звягинцев отново поглежда към киното. Най-новият филм, върху който работи, при това за първи път извън Русия, е с работно заглавие „Юпитер“ като режисьорът остава лаконичен за сюжета му. Споменава само, че ще е за руски олигарх, за семейните му отношения и „за много други неща“. Работата по сценария започва още през 2019 г. като променената обстановка в света през следващите години налага пренаписването на части от него.

Elena
"Елена" (2011)
"Нелюбов" (2017)

„Когато възникна въпросът дали може да се снима този проект на английски, тоест с американски и европейски актьори, реших, че за мен това е невъзможно, това е равносилно на предателство към замисъла. Говорим за богат руснак и неговите връзки в собственото му семейство. Може би отстрани изглежда глупаво, защото продуцентите ми казват, че ако филмът е на английски с британски или американски звезди, можем да разчитаме на различен бюджет, в пъти по-висок. За мен обаче нещата стоят така: нека бюджетът е по-скромен, но аз ще говоря на собствения си език със своите персонажи, за които знам нещичко. Представете си американска звезда в ролята на руски олигарх. Пародия и нищо друго.“

"Левиатан" (2914)

Андрей Звягинцев вярва, че творците не трябва да се водят по капризите и оценките на зрителите, защото това е престъпление спрямо себе си и то в името на някакви цифри. За него не е важно дали филмът му ще се гледа от 10 или 2 милиона души. „Работата ми не е бърза – в нея има съзерцание, много размисъл и съмнение. Подготовката – това е подножието. Дълго се изкачваш в планината, като Сизиф, бутайки своя камък. Понякога камъкът те поваля, но в крайна сметка все пак го издигаш до самия връх … първият снимачен ден е върхът на планината. След това търкаляш камъка с лекота. Трудности, разбира се, винаги има, но вече знаеш какво правиш. Заснемането вече е изпълнение на планираното в процеса на подготовка.“, споделя руският режисьор в интервю за израелското списание „Детали“. Също там той коментира войната в Украйна и въобще: „Всичко, което се случва с нас, вече го е имало и само се повтаря. Но тази мантра не те успокоява. Нетърпимо е това, което се случва днес в Украйна. Това обаче винаги е било така. Войната продължава вече цяла вечност, започвайки с Троянската, тя никога не е спирала. В историята са се случвали паузи и прекъсвания, но това буквално са били отстрочки преди новите боеве.“

Днес, може би преодолял една от най-тежките битки в живота си, Андрей Звягинцев отбелязва своя 60-ти рожден ден, потопен отново в магията на своето творчество. А на нас остава да му пожелаем здраве и да чакаме с нетърпение новия му филм, който се очаква да се появи през 2025 г.