кино класики

21 кино класики с юбилей през 2023 г. – част 1

Измина още една година в света на киното. Произведоха се много филми, някои по-успешни, други по-малко, някои дълго очаквани, но разочароващи, други – неочаквани и вдъхновяващи. И докато някои вече са отправили поглед напред към награждаванията на филмите на 2023 г. и към очакваните да излязат през 2024 г., ние обръщаме поглед назад към кино бисерите, които са се доказали във времето и които тази година отбелязват юбилей. Филмите са подредени по годината на излизането им от най-старите към най-новите. В нашия списък само един режисьор влиза с два кино бисера, отбелязващи юбилей, и това е Федерико Фелини. Разбира се, има и други прекрасни филми, които тази години празнуват годишнини и ще се радваме да споделите с нас някой от тях, който силно ви е впечатлил.
„Джентълмените предпочитат блондинки“ (1953)– реж. Хауърд Хоукс

21. „Джентълмените предпочитат блондинки“ (1953)реж. Хауърд Хоукс

Във филма по едноименния бродуейски мюзикъл Мерилин Монро и Джейн Ръсел са певици и най-добри приятелки. Те са се отправили към Париж, като едната търси голямата любов, а другата – скъпоценности, диаманти и мъже, които да й ги осигурят. Всички техни действия са зорко наблюдавани от частен детектив … 

„Инспекторът и нощта“ (1953) – реж. Рангел Вълчанов

20. „Инспекторът и нощта“ (1953)реж. Рангел Вълчанов

Криминалната драма с участието на Георги Калоянчев, Невена Коканова, Стефан Данаилов, Иван Андонов, Константин Коцев е по едноименния роман на Богомил Райнов и потапя зрителя в разследването на отравяне с цианкалий.  Докато разследва, криминалният инспектор се среща с хората от обкръжението на мъртвия, някои добри, други – лоши.

„Клеопатра“ (1963) – реж. Джоузеф Манкиевич

19. „Клеопатра“ (1963)реж. Джоузеф Манкиевич

Епичната историческа драма за борбата на египетската кралица с амбициите на Римската империя, както и за бурната й любов с римския пълководец Марк Антоний е с участието на взривоопасните кино легенди Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън.  Това със сигурност не е най-добрият филм на никой от двамата, но обичаната история на митичната кралица и звездното участие на най-известната по това време двойка на Холивуд, превръщат филма в един от най-касовите в  световен мащаб за цялото десетилетие.

“8½” - реж. Федерико Фелини

18. “8½” реж. Федерико Фелини

Чернобелият шедьовър на италианския режисьор,  с участието на Марчело Мастрояни, Анук Еме и Клаудия Кардинале, е за творчеството и творческия блокаж, за изкуството и загубата на вдъхновение, за кризата на средната възраст, за борбата между половете, за безсилието, за спомените от детството, за мечтите и фантазиите. Един уморен режисьор е загубил творческата си енергия и покоя на духа си.

„Птиците“ (1963) – реж. Алфред Хичкок

17. „Птиците“ (1963)реж. Алфред Хичкок

Едва ли има човек, който да е гледал този филм и когато чуе грачещо ято птици да не погледне с потрепване към небето. Един смразяващ и вцепеняващ от страх филм, в който различни видове птици необяснимо защо започват да нападат хората в малък калифорнийски град 

„Амаркорд“ (1973) – реж. Федерико Фелини

16. „Амаркорд“ (1973)реж. Федерико Фелини

Италианско крайбрежно градче от 30-те години на миналия век и носталгичните спомени на един тийнейджър израснал там в тези фашистки години, заобиколен от колоритни, ексцентрични герои.

„Голямото плюскане“ (1973) – реж. Марко Ферери

15 „Голямото плюскане“ (1973)реж. Марко Ферери

Легендите на италианското и френското кино Марчело Мастрояни, Уго Тоняци, Филип Ноаре и Мишел Пиколи са група приятели, които се събират един уикенд с изричното намерение да умрат чрез преяждане. Филмът, който в началото среща противоречив отзвук, с времето достига култов статус. Той е критикува и осмива потребителското общество, търсещо и искащо повече отколкото му е нужно.

„Серпико“ (1973) – реж. Сидни Лъмет

14. „Серпико“ (1973)реж. Сидни Лъмет

В биографичната криминална драма на режисьора Сидни Лъмет Ал Пачино играе честен полицай от Ню Йорк Франк Сеприко, който разкрива и оповестява за вихрещата се корупция в служебните редици. Очаквано това му навлича гнева на колегите и на системата.

„Ужилването“ (1973) – реж. Джордж Рой Хил

13. „Ужилването“ (1973)реж. Джордж Рой Хил

Дребен мошеник и стар играч търсят разплата от порочен престъпен бос. Не звучи кой знае колко интригуващо. Когато обаче са добави, че двамата успяват да изплетат една от най-изтънчените интриги в историята на киното, че финалът е с неочакван край и че главните роли във филма се изпълняват от неповторимите Пол Нюман и Робърт Редфорд, това издига филма до една от най-запомнящите се криминални комедийни драми и абсолютна кино класика.

„Господин за един ден“ (1983) – реж. Николай Волев

12 „Господин за един ден“ (1983)реж. Николай Волев

Eдин български кино шедьовър с участието на неповторимия Тодор Колев, който влиза в ролята на бедния селски музикант Пурко. Той има малко имущество и много деца, за които трябва да се грижи и проблеми, с които трябва да се оправя. Една великолепна комедийна драма със сладко-горчив послевкус.

„Носталгия“ (1983) – реж. Андрей Тарковски

11. „Носталгия“ (1983)реж. Андрей Тарковски

1+1=1: Това уравнение е изписано на стената на изоставеното място, обитавано от „лудия“ Доменико (Eрланд Йозефсон), когото руският писател Андрей Горчаков среща докато обикаля Италия. Горчаков (Олег Янковски) е там, за да събира сведения за музикант, който е бил крепостен селянин. Този музикант е избягал в Италия, където е станал известен, но после измъчван от носталгия се е завърнал в родината си и останал непризнат, се е самоубил. Единението, единството, кои са болните и лудите, тъгата по миналото и духовната неудовлетвореност са основни нишки във филма, който гениалният режисьор прави малко след смъртта на майка си и който й посвещава.