Национален театър Великобритания

Традиция и модерност: приказката на английския Национален театър

Бихте ли искали да се докоснете до големите звезди на британския театър удобно настанени в киносалона? Да бъдете близо до велики актьори, да се наслаждавате на невероятна сценография и режисура? Да се пренесете дори на Бродуей и то на цената на един билет за кино? Всичко това е възможно благодарение на непрекъснато развиващия се Кралски национален театър на Великобритания. 

Национален театър, Лондон

Кралският национален театър (NT) е основан през 1963 г. от знаменития британски актьор Лорънс Оливие.

Двадесет и пет години след създаването си, театърът получава правото да сложи и прилагателното „Кралски“ в наименованието си. Институцията е държавно субсидирана и произвежда първокласен театър. До 1976 г. тя се помещава в старинния театър „Old Vic”, след което се премества в новопостроена в бруталистки стил сграда с бетонни кули и тераси с изглед към Темза. Сградата предизвиква полярни мнения като едно от най-известните е това на настоящия крал Чарлз III. През 1988 г. той описва сградата като „хитър начин да построиш ядрена електроцентрала в центъра на Лондон без никой да възрази“.

Лорънс Оливие

През 2009 г. в своя стремеж да популяризира продукциите си и да достигне до по-голяма публика не само във Великобритания, но и извън нея, Националният театър стартира инициативата „NT Live“, при която постановки се предават на живо или на запис в киносалони по света. Тази инициатива не е обикновено превръщане на сценична пиеса във филм, а по-скоро вярно улавяне на живото изпълнение.

"Антоний и Клеопатра"

Първото излъчване на „NT Live“ е на „Федра“ с участието на Хелън Мирън. Постановката се излъчва едновременно в 70 кина в Обединеното кралство, а публиката е във възторг. 

Хелън Мирън във "Федра"

Националният театър заснема пиесите си пред театрална публика на живо, като оптимизира всичко за големия екран. Пиесите се излъчват чрез сателит в над 2500 места (кинотеатри, културни центрове, читалища) в 60 държави, а над 11 милиона души се наслаждават на прекрасните пoстановки. Актьорите на сцената играят както обикновено, но за да е сигурно, че публиката в кината ще се чувства „като в театър“, Националният театър приспособява специално позицията на камерите. Така всички елементи на сцената като осветление, прическа, грим изглеждат фантастично на големия екран, а операторът получава пълна гъвкавост при избора на позиции на снимане.

Използването на камери с висока разделителна способност и мащабът на големия екран позволяват естетиката да остане театрална и да предложи на публиката динамична картина на цяла сцена. Това е съчетано с интимността, която камерата може да предложи, и отвежда публиката в сърцето на емоцията правейки я свидетел на нюансите в изпълненията на актьорите.

Сцена от "Франкенщайн"

Всяка пиеса се излъчва със субтитри на местния език. Обикновено тя е съпроводена от кратко въведение, за да се предаде непосредствеността на събитието. Излъчванията включват и интервюта на живо, кратък документален филм или поглед зад кулисите за по-добро вникване в пиесата и в емоционалната обвързаност на актьорите с нея.

Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър във "Франкенщайн"

NT Live заснема пиеси на различни вълнуващи сцени във Великобритания, а понякога и на Бродуей, сред които „Трамвай Желание“ (с изумителната Джилиан Андерсън),  „Всичко за Ева“, „За мишките и хората“ (с Джеймс Франко и Крис О‘Дауд).

Джеймс Франко и Крис О‘Дауд в "За мишките и хората"

Националният театър създава около 25 нови пиеси годишно, които варират от времето на Шекспир до съвременни. Екипът се стреми да програмира NT Live като микрокосмос на репертоара и излъчва 8–12 пиеси годишно.

"Боен кон" - реквизит

През 2020 г. в отговор на локдауните, причинени от ковид пандемията, Националният театър стартира в сътрудничество с Youtube и най-новата си за момента инициатива „NT at Home“ („NT у дома“).

Така театърът намира начин да  достигне до домовете на милиони хора по света. Отзвукът е възторжен, а инициативата е поредният успешен и гъвкав опит на театъра да бъде близо до публиката и да отговори на новите тенденции. Цифрите говорят сами: ако през последните 10 години 10 милиона души са гледали „NT Live“, то само за 6 седмици същият брой хора гледат „NT at Home“ в Youtube. Платформата помага на театъра да достигне до публика, която никога не би могла да гледа някое от неговите представления, дори на кино, по географски и финансови причини.

NTLive14

За 16 седмици и 16 представления, 15 милиона души, някои от които за първи път, се докосват до магията на театъра. Почти половината от хората, гледали постановките излъчвани във формата „NT at Home“, са на възраст под 35 години. А най-хубавото е, че и след края на пандемията и падането на ограниченията, нивата на аудиторията остават високи.  

Том Хидълстън в "Кориолан"

Мисията на Националния театър е да прави театър от световна класа, който е забавен, предизвикателен, вдъхновяващ и достъпен за всички. Постановките на живо, както и инициативите „NT Live“ и „NT at Home“ се превръщат в перфектните инструменти за осъществяването й.

Джеймс Кордън в "Един слуга, двама господари"

А на зрителите остава само да се наслаждават на такива великолепни пиеси като „Франкенщайн“ с Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър, „Аудиенцията“ с Хелън Мирън, „Островът на съкровищата“, „За мишките и хората“, „Макбет“, „Всичко за Eва“ с Джилиан Андерсън и Лили Джеймс, „Хамлет“ с Бенедикт Къмбърбач , „Джейн Еър“, „Джон“, „Както ви харесва“, „Антоний и Клеопатра“, с Ралф Файнс „Прозорец към небето“ с Бил Наи и Кери Мълиган и още много други.

Бил Наи и Кери Мълиган в "Прозорец към небето"