Едуард Олби: „Истина или илюзия, Джордж, ти не знаеш разликата“

За големия американски драматург Едуард Олби, Тенеси Уилямс веднъж казва „Той е единственият забележителен автор на пиеси, с когото САЩ разполага сега“. Самият Олби казва за себе си, че е търговски неуспешен творец, защото от 28 негови пиеси, само 5 постигат комерсиален успех. „Хората се страхуват от моите пиеси. Знаят, че само публика с ум и опит може да ги гледа“, заявява драматургът, наричан още „кралят на небродуейските постановки“.

Представител на театъра на абсурда, в творчеството си Едуард Олби говори за самотата на хората, за неспособността им за взаимно разбиране. В живи, остроумни диалози, писателят изобразява човешкото общуване като борба за самоутвръждаване. Най-ярък пример за тази борба е пиесата „Кой се страхува от Вирджиния Улф“. Главни герои в нея са университетски професор и озлобената му жена, които в продължение на цялата пиеса си разменят горчиви реплики и въвличат в своя тъжен свят двамата си млади гости. Пиесата получава 5 награди „Тони“ , а екранизацията й с Ричърд Бъртън и Елизабет Тейлър – 5 награди „Оскар“.
Eлизабет Тейлър и Ричард Бъртън
Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън в "Кой се страхува от Вирджиния Улф" (1966)
Немотивираните сблъсъци на персонажите и натуралистичните сценични ефекти в пиесите на Олби предават безсмислеността на съвременния живот. В пиесите се забелязва и влиянието на Йожен Йонеско, а Едуард Олби охотно признава, че дължи много на румънско-френския драматург.
Олби е три пъти носител на награда Пулицър за „Деликатно равновесие“ (1967), „Морски пейзаж“ (1975) и “Три високи жени“ (1994).
Едуард Олби е роден през 1928 г.. Две седмици след раждането си е осиновен от заможно семейство. Като млад се прехранва като работи каквото му падне. На 30 години пише първата си пиеса „Случка в зоопарка“, която не е приета в САЩ, но постига успех в Берлин. Оттам кариерата му на драматург тръгва нагоре и той създава множество пиеси, които днес се играят по цял свят. До края на живота си през 2016г. Едуард Олби се смята за неуспешен драматург, въпреки че за последните над 25 години той е считан за един от най-известните писатели в света.
Едуард Олби
Ето само няколко цитата от пиеси на Олби:
 
Истина или илюзия, Джордж, ти не знаеш разликата – „Кой се страхува от Вирджиния Улф“
:
Трябва ти свиня, за да ти покаже къде са трюфелите – „Кой се страхува от Вирджиния Улф“
:
Първо ще убия кучето с нежност, а ако това не проработи, просто ще го убия – „Случка в зоопарка“
:
Прогресът е набор от предположения – „Морски пейзаж“
:
Това е най-щастливият момент. Когато всичко е направено. Когато спрем. Когато можем да спрем – „Три високи жени“
:
Тъжно е да знаеш, че си преминал през всичко, или почти през всичко, без … че единственото тяло, което ръцете ти са обгръщали, единствената кожа, която знаеш, е твоята собствена… а тя е суха, и не топли. – „Деликатно равновесие“
:
Да знаеш – да знаеш, че е вярно, е едно нещо, но да вярваш в това, което знаеш- е, това е трудната част – „Козата или коя е Силвия“