Studio Roosegaarde Светлина

Studio Roosegaarde: езикът на светлината

Лабораторията за социален дизайн „Sudio Roosegaarde“ свързва хора и технологии в инсталации, които подобряват ежедневието в градската среда, разпалват въображението и се борят с климатичната криза. Нидерландският артист и новатор Даан Роузехаарде от ранно детство е очарован от биолуминисценцията на живите организми. Той иска да проектира неща, които карат хората да се интересуват от бъдещето и смята, че в света не липсват пари или технологии, а въображение. Вярва в протопията, т.е. в подобряването на света около нас стъпка по стъпка.

„Studio Roosegaarde“ се намира в бивша фабрика за стъкло в пристанището на Ротердам, и е известно още като Фабриката на мечтите. Проектите му се осъществяват в сътрудничество с университети, НАСА, БМВ, като печелят множество международни награди за дизайн, иновации, устойчивост. Поредицата „Мечтани пейзажи“ показва красотата на едно устойчиво общество, в което изкуство и наука подобряват света.

Представяме ви няколко от впечатляващите проекти на нидерландското студио с пожелание да развинтят и вашето въображение.

Studio Roosegaarde - проект "Растеж"
The field of lights made by the designer Daan Roosegaarde. 
(Daan Roosegaarde/Newsflash)
Studio Roosegaarde - проект "Растеж"

„РАСТЕЖ“ е проект, който отдава почит към селското стопанство. Представлява арт инсталация, в която многоцветни светодиоди танцуват върху огромно поле с праз през нощта. Те се захранват от слънчева енергия и светят хоризонтално през растенията, придавайки на полето сюрреалистично, подобно на извънземно, сияние. Проектът е подкрепен от научни изследвания, които показват, че специфични светлинни облъчвания могат да подобрят растежа и да намалят употребата на пестициди до 50%.

VodnaSvetlina1
Studio Roosegaarde - проект "Водна светлина"
WaterlichtMuseumpleinRoosegaarde5.1506076566.615
Studio Roosegaarde - проект "Водна светлина"

„ВОДНА СВЕТЛИНА“ е комбинация от светодиоди и лещи, които създават постоянно променящ се виртуален поток, повлиян от вятър и дъжд. Привлича вниманието към покачването на морското равнище в резултат на изменението на климата.

VanGogPath2
Studio Roosegaarde - проект "Пътеката на Ван Гог"
VanGogPath1
Studio Roosegaarde - проект "Пътеката на Ван Гог"

„ПЪТЕКАТА НА ВАН ГОГ“ се зарежда през деня и свети през нощта. Тя е част от проекта „Умни магистрали“ – интерактивни и устойчиви пътища на утрешния ден, които взаимодействат с трафика.

Studio Roosegaarde - проект "Да виждаш звездите"

„ДА ВИЖДАШ ЗВЕЗДИТЕ“ –  в рамките на проекта всички градски светлини във Франекер са изгасени, за да се виждат по-добре звездите, като целта е да се създаде усещане за връзка между хората, която липсва по време на ковид пандемията. ЮНЕСКО Нидераландия се стреми към това, виждането на звезди да бъде признато като форма на универсално наследство.

Schluz1
Studio Roosegaarde - проект "Портите на светлината"
Schluz
Studio Roosegaarde - проект "Портите на светлината"

„ПОРТИ НА СВЕТЛИНАТА“ е постоянна инсталация, която връща предишната слава на 60 монументални шлюза. Структурите са напълно реновирани и подсилени със светлоотразителен слой. На тъмно се осветяват от фаровете на преминаващи автомобили, създавайки футуристичен светлинен пейзаж без употребата на електричество.

LotusDome1
Studio Roosegaarde - проект "Лотус"
Lotus Dome
Studio Roosegaarde - проект "Лотус"

Серията „ЛОТУС“ изследва интелигентните повърхности като „метаморфоза на природата и технологията“. „Lotus Oculus“ отдава почит на величието на Пантеона като създава органична архитектура от движение и сенки. „Lotus Maffei“ цъфти в отговор на светлината и е специално създаден за музея Веронезе. Lotus Dome в Лил е жив купол, направен от стотици умни цветя.

Fireworks
Studio Roosegaarde - проект "Искра"
Studio Roosegaarde - проект "Искра"

„ИСКРА“ е вдъхновен от светулките, ятата птици и звездните галактики. Той трансформира традиционните и замърсяващи инструменти за празнуване, като фойерверки, балони, дронове и конфети, в нова форма за устойчиво забавление. Хиляди светлинни искри, направени от биоразградими материали, се движат безшумно от непрекъснато променящ посоката си вятър.

Studio Roosegaarde - проект "Варианти"

„ВАРИАНТИ“ са уникално проектирани пашкули за четене от картон подобни на пчелна пита. Те позволяват на читателите да останат скрити в своята собствена малка вселена.

urban-sun1
Studio Roosegaarde - проект "Градско слънце"
urban-sun
Studio Roosegaarde - проект "Градско слънце"

„ГРАДСКО СЛЪНЦЕ“ съчетава дизайн и наука, за да служи като допълнително средство за пречистване на обществените пространства от коронавируса с помощта на светлината. Разработването на инсталацията започва през 2019 г., но процесът е ускорен с началото на пандемията. В крайна сметка проектът е представен като „символ на надеждата“ и място, където хората могат да се срещат, без да са подвластни на страха то зараза.