Град Майкъл Хейзър

Монументалният „Град“ на Майкъл Хейзър

„Градът“ на Майкъл Хейзър е най-голямото съвременно произведение на изкуството. Намира се в пустинна долина в щата Невада. Създаването му отнема цели 50 години и разходи възлизащи на 40 милиона долара. Достъпът до него е силно ограничен, става само с предварителна резервация и може да бъде посетен само от до шест посетителя на ден.  

Американският лендарт творец Майкъл Хейзър е известен с мащабните си творби, а „Градът“ е неговият opus magnum. Но как се стига до появата на монументалното произведение? Всичко започна при едно посещение до Луксор, Египет, когато Хейзър придружава баща си, известен археолог, там. Хейзър-син e хипнотизиран от пирамидата на Джосер, най-старата стъпаловидна пирамида в света. Още тогава у него се заражда идеята да създаде нещо изключително мащабно.

michael_heizer_city_5

През 1972 г. Хейзър купува земя в пустинната долина на Невада и се пренася да живее там в каравана, поставяйки началото на проект „Града“ – един абсурдно налудничав проект, съчетан с мания за прецизност, на който Хейзр ще отдели 50 години от живота си. Междувременно приема различни поръчки за арт творби, но все прекарва все повече време в своята каравана в пустинята, работейки по „Града“. И когато светът на изкуството вече едва ли не е забравил за проекта на Хейзър, през 2022 г., той най-после е открит.

„Градът“ на Хейзър е опит за синтез на древна монументалистика, минимализъм и индустриална технология. Разположена на площ от приблизително 1.9 кв.км. (2.4 км дължина и 0.8 км ширина), творбата включва редица структури, наричани „комплекси“, като някои от тези структури достигат до 24 м височина. За направата им Хейзър използва бетон, скали, глина, пясък и пръст. С вида си структурите напомнят на тези на древните цивилизации или на обекти, оставени от някаква извънземна цивилизация.

Около монументалната творба липса туристическа инфраструктура – нещо, което е важно за 79-годишния американския творец, който желае да запази известната неприкосновеност на творбата.

ignant-art-michael-heizer-city-9-1440x1080

В интервю за Ню Йорк Таймс той споделя: „Аз съм луд, сам, гледащ безпомощно как ме чакат да умра, за да превърнат ранчото в сувенирен магазин и мотел. Това е шедьовър или нещо близко до шедьовър и аз съм единственият, на когото му пука дали проектът е осъществен или не.“

Дали проектът му е шедьовър или не, времето ще покаже, но със сигурност в него са вложена огромна човешка воля, търпение и целеустременост.