Фотографии Дон Хун-Уай

Големите майстори на фотографията: Поезията в снимките на Дон Хун-Уай

Китайският фотограф Дон Хун-Уай е едно от светилата на „азиатския пикторализъм“. Представителите на този метод в изкуството използват повече от един негатив, за да създадат красиви снимки, често използвайки визуални алегории, без реализмът да е основната им цел.

© Don Hong-Oai

Дон Хун-Уай е роден в Кантон, Китай през 1929 г., но след смъртта на родителите си, още като дете заминава да живее във Виетнам. Живее в Сайгон от 1936 г., където като тийнейджър започва да чиракува във фотографско студио.

© Don Hong-Oai
Don Hong-Oai8
© Don Hong-Oai

По време на Втората световна война остава във Виетнам, но през 1979 г., по време на конфликт между виетнамци и китайци, му се налага да бяга от  страната.  Заминава нелегално за САЩ, където пристига без пари, без да знае езика и без да познава никого.

© Don Hong-Oai

Установява се да живее в Китайския квартал в Сан Франциско, където по-късно се сдобива с малка тъмна стаичка, в която работи над своите фотографии,  които продава, за да  преживява. След като успява да събере достатъчно пари, той си купува билет за Китай, където създава нови негативи. Дон Хун-Уай продължава да живее в САЩ, но въпреки това на всеки няколко години пътува до Китай за нови снимки.

Don Hong-Oai99
© Don Hong-Oai
© Don Hong-Oai

Творчеството на китайския фотограф е открито и оценено от широката общественост едва в последните години от живота му, като неговите творби стават особено търсени както в САЩ, така и по света.

© Don Hong-Oai

Фотографиите на китаеца са направени по уникален стил, който може да бъде определен като „азиатски пикторализъм“. В Тайван Дон Хун-Уай се среща с майстора на този стил Лун Чин-Сан, при когото доразвива техническите си умения до такова съвършенство, че, според някои критици, именно при него стилът „азиатски пикторализъм“ достига своя връх. Дон Хун-Уай добавя калиграфия в своите снимки.

Don Hong-Oai10
© Don Hong-Oai
Don Hong-Oai4
© Don Hong-Oai

Освен това, съхранявайки националната традиция в живописта, той внася във фотографиите си азиатски минимализъм и спокойствие за западната фотоестетика. Китайският фотограф използва различни техники на фотомонтажа, за да създаде едни меланхолични, поетични и съзерцателни образи от Китай.

© Don Hong-Oai

„Всеки може да направи красива снимка на Китай“, заявява фотографът, „Но аз искам да я направя по по-различен начин. Обикновените фотографии няма стойност, ако всичките си приличат. Стойността на моите снимки е в това, че вече никой не прави такива.“

© Don Hong-Oai
© Don Hong-Oai
© Don Hong-Oai