Бруклинският мост

Емили Рьоблинг – тайният инженер зад Бруклинския мост

Тази година се навършват 140 години от откриването на един от най-старите мостове в света – Бруклинският. През 1883  г., когато е завършен, той е най-дългият висящ мост в света със своите 1833 метра.

Когато след 14 години строеж мостът е готов, първият човек,  преминавал по него с карета е Емили Уорън Роублинг. В ръцете си тя държи петел, който е знак на победа. Но коя е Емили Роублинг и защо тя е първата преминала по моста? Разказваме ви любопитната история на тази силна жена.

Емили Уорън Роублинг е родена на 23 септември 1843 г. Тя е единадесетото от общо дванадесет деца в семейството. Един от по-големите й братя, Гавърнър Уорън, с когото тя е много близка през целия си живот, насърчава и подкрепя стремежа на младото момиче към получаване на образование. По време на Гражданската война, докато посещава брат си, Емили се запознава с Вашингтон Роублинг, син на Джон Роублинг, който пък е човек, проектирал Бруклинския мост. Емили и Вашингтон се женят, а след това се отправят на пътуване в Европа, където младият инженер да научи повече за кесонните мостове. При завръщането си от Европа младите се сблъскват с неочаквано предизвикателство – Джон Роублинг умира и се налага Вашингтон да поеме ръководството по строителството на моста.

Като главен инженер на проекта, той е изключително активен, лично се спуска в кесоните, които се използват за строителството на съоръжението. Скоро, заради тези спускания, се разболява от кесонна (декомпресионна) болест и остава прикован на легло.

Квартирата на Роублинг се намирала на брега и от прозореца на спалнята си той можел да следи как върви строителството,. Междувременно, с цялата работа по завършването на моста се заема Емили и в продължение на 13 години нейният стремеж мостът да бъде построен е несломим. 

С помощта на мъжа си тя изучава висша математика, съпротивление на материалите, мостостроене. Емили е също така връзката между съпруга си, работниците, общинските служители и др. и отговаря за ежедневното управление на проекта, превръщайки се в първата жена полеви инженер.

Когато година преди завършването на моста недоброжелатели се опитват да сменят съпруга й от длъжността главен инженер, Емили взема активно участие в събранията на инженери и политици, застъпвайки се твърдо за съпруга си. Така Вашингтон Роублинг запазва позицията до самия край на строителството, а Емили победоносно прави първото преминаване на моста в каляска, носейки петела.

След завършването на Бруклинския мост семейството се мести в Ню Джърси, където Емили се включва в различни обществени инициативи. Тя продължава образованието си и завършва право в Нюйоркския университет.