Сестрата на Вирджиния Улф Ванеса Бел

Ванеса Бел – забравената сестра на Вирджиния Улф

Художничка, пионер в областта на дизайна, феминистка – Ванеса Бел е по-голямата сестра на Вирджиния Улф. Ванеса е родена в Лондон в аристократично и начетено семейство. Тя прекарва детството си в английската столица, заедно с Вирджиния и техните братя Тоби и Ейдриън. Ванеса е много близка със сестра си Вирджиния, която след време ще се превърне в една от най-големите писателки на 20-ти век.   

Self portrait
© Ванеса Бел - "Автопортрет"
Вирджиния и Ванеса

Семейството прекарва всяка лято в градчето Сент Айвс, графство Корнуол, откъдето Ванеса пази топли спомени за едно магично детство, прекарано със сестра си в къщата и по плажовете. Двете сестри са сплотени през целия си живот, но това е времето, в което връзката между двете сестри е най-хубава и лека.

Peizaj s kupa seno_1912
© Ванеса Бел - "Пейзаж с купа сено", 1912 г.
A conversation -detail-1916
© Ванеса Бел - "Разговор" /детайл/, 1916 г.

Още в тийнейджърските си години те проявяват артистични заложби и интерес към изкуството. Вирджиния пише, Ванеса рисува. По-голямата сестра обаче не получава същата морална подкрепа като Вирджиния, чийто талант бащата подкрепя и стимулира.

Razgovor na ulichnia ugul 1913
© Ванеса Бел - "Разговор на уличния ъгъл", 1913 г.
design-for-omega-workshops-fabric_1913
© Ванеса Бел - Дизайн на текстил за "Омега", 1913 г.

През 1901 г. Ванеса се записва да уча рисуване в Кралската академия, където успява да си спечели име. Получава и награди, но така и не споделя нищо от това с баща си, а оставя на Вирджиния тази задача.

The other room 1930
© Ванеса Бел - "Другата стая", 1930 г.
on-the-steps-of-santa-maria-salute-venice_1948
© Ванеса Бел - "На стълбите на Санта Мария във Венеция", 1948 г.

Майката на Ванеса и Вирджиния умира през 1895 г., когато Ванеса е на 16 г. Девет години по-късно почива и баща им. Тогава Ванеса продава къщата и заедно с Вирджиния, Тоби и Ейдриън се мести да живее в бохемския лондонски квартал Блумсбъри. След смъртта на родителите им, Ванеса, със своята жизненост и активност, се превръща в защитната фигура за крехката и тревожна Вирджиния. В Блумсбъри сестрите попадат сред художници, писатели и интелектуалци. С някои от тях по-късно двете сестри ще създадат „Кръга Блумсбъри“, в който влизат и такива имена като Е.М. Форстър, Джон Мейнард Кейнс, Литън Стрейчи и др. „Кръгът Блумсбъри“ е свободолюбива интелектуална група, която оказва огромно влияние върху културния живот в Англия в началото на 20-ти век.

© Ванеса Бел- "Портрет на Вирджиния как плете", 1912 г.
The Blue Room 1916
© Ванеса Бел - "Синята стая", 1916 г.

Ванеса се жени за художника Клайв Бел с когото има отворена връзка. От 1905 г. тя започва да провежда т.нар. „Петъчен клуб“ – вечеринка посветена на дебати за изкуството, провокирана от развитието на импресионизма във Франция и идеята това художествено течение да стъпи и на английския бряг. Първата изложба на художниците от „Кръга Блумсбъри“, сред които е и Ванеса, обаче претърпява пълен провал. Тогава те решават да прокарат импресионизма чрез декоративното изкуство. През 1913 г. Роджър Фрай създава ателието „Омега“, което се занимава с художествено декориране на предмети. В него работи и Ванеса, която прави декорацията на мебели, керамика и текстилни продукти.

Grant, Duncan; Vanessa Bell, nee Stephen; National Portrait Gallery, London; http://www.artuk.org/artworks/vanessa-bell-nee-stephen-156613
© Дънкан Грант - Портрет на Ванеса Бел
Duncan Grant i vanesa bell
Дънкан Грант и Ванеса Бел

През 1932 г. Ванеса Бел и колегата й Дънкан Грант получават поръчка за кухненски сервиз от известния историк на изкуството, музеен директор и телевизионен водещ Кенет Кларк. Ванеса Бел решава буквално да „покани жените на масата“. Колекцията отдава почит на 50 известни жени в историята, като Клеопатра, писателката Шарлот Бронте, актрисата Грета Гарбо.

Charlotte Bronte
© Ванеса Бел и Дънкан Грант - "Шарлот Бронте"
Greta Garbo
© Ванеса Бел и Дънкан Грант - "Грета Гарбо"

Междувременно между двете сестри съществува връзка, смесваща ревност и възхищение, което се вижда и в кореспонденцията между двете. В едно писмо Ванеса пише на Вирджиния „Един ден хората ще знаят сестрата на кой гений съм била“. Вирджиния пък се възхищава от начина на работа на сестра си и й пише „чрез моя начин на писане искам да възпроизведа твоя начин на рисуване“.

© Ванеса Бел и Дънкан Грант - "Жорж Санд"
© Ванеса Бел и Дънкан Грант - "Джордж Елиът"

Ванеса илюстрира и всички хартиени обложки на книгите на Вирджиния Улф, издадени от издателската къща на английската писателка и съпруга й Леонард.

© Ванеса Бел и Дънкан Грант - Колекцията кухненски чинии, създадена за Кенет Кларк

Ванеса Бел умира двадесет години след сестра си във фермата Чарлстън. Това е някогашна ферма, която служи за творческо убежище на членовете на „Кръга Блумсбъри“.