Маргарет Бурк-Уайт

„Несломимата Маги“ – историята на Маргарет Бурк-Уайт

Маргарет Бурк-Уайт (1904-1971) e сред най-изтъкнатите документални фотографи на 20-ти век. Тя е в екипа на списание Life от основаването му през 1936 г., а една от нейните снимки на строежа на язовира Форт Пек става корица на първия брой на известното новинарско списание.

fort pec dam-Life
© Маргарет Бурк-Уайт - "Строеж на язовира Форт Пек", 1936 г.
116091753.jpg
Маргарет Бурк-Уайт

Десетилетия наред Бурк-Уайт пътува по света, снимайки ключови събития от своето време. В началото на кариерата си прави драматични архитектурни снимки, както и снимки в стоманодобивни заводи и фабрики.

© Маргарет Бурк-Уайт - "Строеж на язовира Форт Пек", 1936 г.

Бурк-Уайт първа използва нов начин на снимане с магнезиева светкавица, което й позволява да улавя невероятни детайли и й носи национална известност.

През 1930 г. тя става първият западен фотограф, на когото е разрешено да прави снимки на съветската индустрия по време на съветския петгодишен план.

DC4 flying over NY
© Маргарет Бурк-Уайт - "DC4 лети над Ню Йорк"
1941-do Moscow
© Маргарет Бурк-Уайт - Колхознички близо до Москва, 1941 г.

Бурк-Уайт прекарва голяма част от 30-те години на миналия век, снимайки угнетените жертви на Голямата депресия в Америка.

© Маргарет Бурк-Уайт - "Най-високият стандарт на живот в света", 1937 г.

Когато избухва Втората световна война, Бурк-Уайт е първата жена, на която е разрешено да работи в зони на бойни действия. Тя е единственият чуждестранен фотограф в Москва, когато германските сили нахлуват и улавя бомбардировката на Кремъл в поредица от драматични снимки.

© Маргарет Бурк-Уайт - Детска градина в СССР
Indian and scottish solders march along the Giza piramides
© Маргарет Бурк-Уайт - "Индийски и шотландски войници маршируват край Гиза"

Служителите на LIFE започват да я наричат „Несломимата Маги“, след като оцелява при различни инциденти: многократно попада под обстрел, оцелява на бомбардиран кораб в Средиземно море, засяда на арктически остров, катастрофира с хеликоптер.

Syria 1940
© Маргарет Бурк-Уайт - "Сирия", 1940 г.
Senegal soldiers in Syria 1940
© Маргарет Бурк-Уайт - "Сенегалски войници в Сирия", 1940 г.

Докато е прикрепена към силите на генерал Патън в Германия, тя е един от първите фотографи, документирали ужасите на концентрационния лагер Бухенвалд, след като той е освободен. На следващата година Маргарет снима Махатма Ганди в Индия. Тя е авторът и на превърналата се в емблематична снимка на Ганди и неговото въртящото се колело. Американската фотографка е смятана за „един от най-добрите хроникьори“ на насилието, избухнало по време на разделянето на Индия и Пакистан. 

Buchenwald_I
© Маргарет Бурк-Уайт - "Живите мъртва от Бухенвалд", 1945 г.
Indian leader Mohandas Gandhi reading next to a spinning wheel at home.
© Маргарет Бурк-Уайт - "Ганди", 1947 г.

Бурк-Уайт има репутацията на неудържима в преследването на перфектната снимка, която да въплъти съответния обект.

Boy sitting on rock ledge above refugee camp.
© Маргарет Бурк-Уайт - "Деца от бежански център край Делхи", 1947 г.
© Маргарет Бурк-Уайт - "Жени шият американското знаме в Бруклин", 1940 г.

„Чувствам, че абсолютната истина е от съществено значение“, казва Маргарет, „и достигането на тази истина може да отнеме много търсене и дълги часове.“