„Разрив“ или една раздяла по британски

„Особеното при нещастието е, че след известно време, вече не е интересно“, казва героинята на Анет Бенинг в британската семейна драма „Разрив“ (“Hope Gap”2019). Това е един от тези филми, които минават под зрителския радар, но които са почти задължителни за гледане заради прекрасната актьорска игра и заради интелигиентността, с която е представена една тривиална история.

„Разрив“ е филм за раздялата след 29 години брак и за емоционалното й влияние както върху съпрузите, така и върху сина им. За осъзнаването, че преди години си се качил на грешния влак, за правото и стремежа да продължиш живота си по нов път, за справянето с факта, че вече си сам или че родителите ти се разделят. Една изтънчена драма, искренността на която, вероятно идва от факта, че режисьорът Уилям Никълсон разказва историята за развода на собствените си родители.

Главните роли във филма са поверени на Бил Наи като бащата („Наистина любов“, „Най-екзотичния хотел Мариголд“, „Гордост“), Анет Бенинг като майката („Бъгси“, „Американският президент“, „Децата са добре“) и Джош О`Конър като синът („Флорънс Фостър Дженкинс“,“Божия земя“, „Короната“). И тримата успяват да придадат дълбочина на героите си, а Анет Бенинг е в стихията си.

„Разрив“ дава интимен, напрегнат и изпълнен с нежност поглед към емоционалната драма, която всеки един от тримата протагонисти изживява. Въпреки моментите, изпълнени с напрежение и драма, филмът напомня театрална постановка, която върви някак бавно, тихо и спокойно, сякаш отказвайки да се поддаде на най-долното, което може да се появи в човека в моменти на гняв и отчаяние.

Невъзможно е да не се обърне внимание и на разговорите между героите, които са истински бисери – интелигиентни, изненадващи, философски, понякога забавни. Абсолютна наслада за тези, които се интересуват от психологията на раздялата, а не от нейните крясъци и истерии.

В „Разрив“ има и един четвърти герой и това е природата с нейните вечни и прекрасни морски пейзажи, които сякаш са единствения лек за наранената човешка душа.