Зелената катедрала Алмере

Зелената катедрала в Алмере

Недалеч от Амстердам, край гр. Алмере е създадена една напълно необикновена катедрала. Уникалното при нея е, че тя е изградена само от … тополи.

Зелената катедрала, както е наречена в Нидерландия, е проект на нидерландския творец Маринус Боезем и е маркирана от 178 тополи, внесени от Ломбардия, Италия. Тази репродукция на сграда няма скелет, сводове или физически стени. За създаването й, той се вдъхновява от катедралата в Ремс, Франция. Лендарт проектът е разположен на издигната на метър и половина над останалата земя земна платформа, върху полдер. 

GreenCathedral3
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Всъщност формата на „катедрала“ образувана от дърветата, е трудна за осмисляне, освен ако не се погледне отвисоко. Възпроизведеният религиозен обект е все пак с размери 150 м дължина и 75 м ширина.

От засаждането на дърветата са изминали 36 години и днес те са пораснали тополи с височина 30 метра,  сред които на поляната се провеждат идилични сватби, кръщенета и приемания на причастия и дори погребални церемонии. Състояли са се и театрални постановки. Някои хора пък просто се разхождат, наслаждавайки се на спокойните моменти сред природата.

GreenCathedral4
GreenCathedral1

В близост до Зелената катедрала, в млада букова гора пък е оформено празно пространство във формата на катедралата. Идеята на Боезем е, че докато тополите стареят и постепенно умират, буковете около празното пространство ще растат, пресъздавайки отново катедралата и представяйки по този начин един еволюционен цикъл на растеж, разпад и пак растеж.