Салвадор Дали бижута

Ювелирът Салвадор Дали

Освен гениален художник и скулптор, Салвадор Дали е автор на приказни бижута, които продължават да вълнуват хората и до днес. Той не е ювелир в пълния смисъл на думата, т.е. не е изработвал бижута с ръцете си, а е генерирал идеи и е рисувал скици. В същото време е невъзможно да си представим, че някой друг освен този сюрреалист, би създал подобни уникати.

"Космическият слон"
"Сърцето Пчелна пита"

 „Целта ми е да покажа бижутерското изкуство в истинския му смисъл. Дизайнът и майсторството трябва да струват повече от скъпоценните камъни и метали, както е било през Ренесанса…“, заявява Дали.

"Пръстенът-корсет"
"Постоянството на паметта"

В продължение на много години художникът прави скици, обмисля комбинацията от камъни, избира опции за използване на метали, фокусирайки се не само върху цвета, формата и ценността им, но и върху символното им значение. Те са вещественото развитие на живописните му образи, наситени с художествени афоризми, станали знакови символи на XX век.

"Медуза"
"Мадоната на Аквамарина"

През 1941 г. Дали започва сътрудничество с италианския дизайнер на бижута Дюк Фулко ди Вердура, който по това време е известен със съвместната си работа с Пол Едмънд Флато и Коко Шанел. Дуото представя пет свои дизайна (табакера, кутия за хапчета с миниатюрни картини на Дали и брошки), като най-впечатляваща е брошката „Медуза“, където митологичната горгона е заобиколена от златни змии с рубинени очи.

"Нарово сърце"
ruby-lips
"Рубинени устни"

През 50-те години на миналия век, Дали измисля все по-сложни и фантастични дизайни. С помощта на аржентинския бижутер Карлос Алемани заплетените видения на гениалния испанец са реализирани по впечатляващ начин. Повечето от тях са уникати, изработени от луксозни масиви от сапфири, изумруди, лазурит, малахит, внесени от Белгийско Конго (днес Демократична република Конго). Някои дори имат механични функции, като инкрустирано с диаманти цвете, чиито листенца се отварят и затварят или брошка от рубин във формата на постоянно пулсиращо сърце. Морска звезда, направена от редове диаманти, рубини, изумруди и една централна перла, която може да се разтваря.

Grapes of immportality 2
"Гроздовете на безсмъртието"
Ophelia
"Офелия"

До 1970 г. Дали създава 39 проекта на бижута и в сътрудничество с талантливите бижутери 37 от тях се материализират докато художникът е жив. Последните две са реализирани след смъртта му по негови скици.

Запазена марка на всичките му ювелирни творби става цветовата наситеност – „най-слънчевото“ жълто злато, рубини, сияещата белота на перлите, „кървави“ корали, най-колоритните изумруди, наситено сини сапфири и ослепително сребро.

The tree of life
"Дървото на живота"
Salvador-Dali-surreal-jewellery
Салвадор Дали с "Окото на времето"

Изисканото бижу „Окото на времето“ е направено от диаманти и платина и е във формата на клепач, а малък златен часовник в син цвят е с формата на очна ябълка. Брошката предшества многократно и многообразно разработваната от художника тема „Виждане“. „Човек не може да избяга от своята участ или да се скрие от времето. Окото вижда всичко: и настоящето и бъдещето“, казва Дали. Оригиналната брошка e подарък за съпругата на Дали, Гала,  през 1949 г. С разрешението на художника обаче, компанията Alemany & Ertman прави и 20 копия на оригиналния дизайн.

The Royal Heart
"Кралското сърце"
"Живото цвете"

“Кралското сърце” е шедьовър, изработен от 18-каратово злато и покрито с над 90 скъпоценни камъка, а вътрешният механизъм на бижуто създава ефекта на пулсиращо човешко сърце. Дали го посвещава на кралица Елизабет II за коронацията й.

„Живото цвете“ , „Постоянството на паметта“, „Паякът на нощта“, „Дървото на живота“, „Нарово сърце“, „Космическият слон“, „Сърце Пчелна пита“, “Гроздето на безсмъртието“ и всички други ювелирни творения са понастоящем събрани в отделна изложбена зала в Музея на Дали във Фигерас, Испания.