Даниел Попър пустинята Мохаве

“Transmission”: eнигматично преживяване в пустинята Мохаве

Особеният художествен стил на аудиовизуалните скулптури, които създава за различни културни фестивали, носи на южноафриканския творец Даниел Попър световна известност. Мащабните му композиции обикновено са направени от дървени и стоманени елементи, обвити с въжета, лозови клони и зеленина. 

Наскоро Даниел за пореден път успя да грабне вниманието и да предизвика възхищение с най-новото си произведение „Transmission”. Скулптурата, направена от бетон, стомана и стъклени мозаечни парчета, е разположена в ранчо в пустинята Мохаве, САЩ.

DanielPopper-Transmission7
DanielPopper-Transmission6

Впечатляващата и мистична инсталация се издига 9 метра над пясъците на природния парк Joshua Tree.

Произведението си Попър разработва съвместно с вътрешния дизайнер от Лос Анджелис Морган Браун. На двамата са необходими 9 месеца, за да превърнат идеята в реалност. А идеята е скулптурата да е ода за единството, паметник, който да извиква у тези, които го видят, чувства на обич, спокойствие и близост.

Какво  всъщност представлява инсталацията? На фона на безкраен златен пейзаж се издига един удивителен мащабен образ на богиня, затворила очи и потънала в медитативно спокойствие.

Ясно видими са главата и дланите й,  като всяка от формите има специфични прорези и е украсена с цветни стъклени мозаечни парчета, променящи цвета си, в зависимост от ъгъла, от който се гледат.

Сюрреалистичната структура сякаш е божествен проводник, свързващ небето, земята и зрителя.