електроцентрала в Шарлероа

Тишина и красота – изоставената електроцентрала в Шарлероа

Когато е построена през 1921 г. електростанцията IM в Шарлероа е една от най-големите в Белгия, захранвани с въглища. В най-силните си години всяка минута тя охлажда впечатляващите 1 817 000 литра вода чрез използването на охладителна кула, която намалявала температурата на водата посредством отвори в основата на кулата, където духа вятър.

В периода преди Втората световна война електроцентралата е важен фактор в развиването на белгийската икономика, а през 1977 г. съоръжението е подобрено като преминава от захранване с въглища към захранване с газ. Постепенно централата се превръща в източник на енергия за много хора, бизнеси и институции.

Cooling tower, Belgium
I.M.-Cooling-Tower-2

В началото на новото хилядолетие започват да се появяват изследвания, които разкриват, че съоръжението може би носи повече вреда отколкото ползи. Едно от тях посочва, че централата е отговорна за 10% от всички въглеродни емисии в Белгия. След публикуването на доклада, откритията в него бързо се разпространяват по медиите.

IM-Power-Station-Cooling-Tower-–-Charleroi-Belgium-1wp3asn
A5837-Lost in Time Power Plant IM, Charleroi, Belgium -Image 3

Станцията е закрита през 2007 г.  след поредица от еко протести и оттогава стои неизползваема като в същото време се оказва притегателен център за любителите на изоставени места и на силните усещания. След закриването на съоръжението, както обикновено се случва, то става жертва на вандали и крадци на метал докато на мястото не е поставена охрана.

1_zzDqC_TaKc0Kc6kPefR95w

Днес структурата на електроцентралата изглежда почти незасегната, ако не се брои мъхът, който я е превзел. През 2017 г. е обявено, че няма средства тя да бъде съживена или реновирана. И остава въпросът какво ще се случи с това съоръжение със забележителна архитектура, което някога е било мощен фактор в живота на хората, а днес стои като мълчалив паметник на една отминала епоха: ще бъде ли все пак запазено под някаква форма или ще бъде разрушено до основи …