Ник Бранд фотография

Ник Бранд и застрашеният див свят на Африка

Ник Бранд е английски фотограф, който е посветил творчеството си на изследване на климатичните промени и на разрушителния ефект на човешката дейност върху все по-бързо изчезващия свят на дивата природа. Той прекарва почти двадесет години в снимане на дивия живот в Източна Африка и на някога девствени територии, погубени от бурното човешко развитие.

© Ник Бранд - "Да наследиш прахта"

Бранд често изплозва чернобяла или сепия (ноанс на кафявото, свързван със старите снимки) фотографии, за да съдаде усещането за животните като чувствителни същества, които не са много по-различни от хората.

2
© Ник Бранд - "Вкаменени"
1
© Ник Бранд - "Вкаменени"

Животните, снимани от английския фотограф обикновено стоят спокойно и невъзмутимо, сякаш случващото се около тях им е безразлично. Бранд обича да ги заснема в състояние на покой, тъй като вярва, че именно тогава се разкрива тяхното „аз“, също както и фотопротретите на хората се правят когато те са седнали или стоято изправени спокойно.

© Ник Бранд - "Денят може да дойде"

Любопитен факт е, че Ник Бранд не използва телеобектив, а се приближава максимално до животните, защото както заявавя той „няма да заснемете човек от 30 метра далечина и да очаквате да уловите духа му“.

4
© Ник Бранд - "Денят може да дойде"
3
© Ник Бранд - "Денят може да дойде"

Сред най-известните серии на Бранд са:

„На тази земя“ (2001) – серия, посветена на изчезващото природно величие на Източна Африка. Тук снимките графични портрети, сякаш правени преди много години.

„Сред опустошената земя“ (2013) – в тази серия Бранд включва за първи път и хора в снимките си.

HIGHWAY BANK CONSTRUCTION WITH GIRAFFE & WORKERS
© Ник Бранд - "Този празен свят"
© Ник Бранд - "Този празен свят"

„Вкаменените“ (2013) – Серията се състои от събрани от Ник тела на умрели животни, които са се вкаменили след като са се удавили в езерото Нейтрън в Танзания.

„Този празен свят“ (2014) отново се занимава с все по-намаляващия хабитат на животните в Африка в следствие не толкова на бракониерството, колкото на екплозивното човешко развитие.

© Ник Бранд - "Денят може да дойде"
© Ник Бранд - "Денят може да дойде"

„Да наследиш пепелта“ (2014) – това е серия от панорамни снимки, в които е отразени влиянието на човека, върху места, обитавани някога от животните. На всяко от сниманите места, Ник поставя плакат на протрет на животно в реални размери на фона на фабрики, бунища, кариери и др.

„Денят може да дойде“ (2021-2022) – в тази серия Бранд изобразява хора и животни, пострадали от влошаването на климата и разрушаването на околната среда.

InheritTheDust3
© Ник Бранд - "Да наследиш прахта"
InheritTheDust
© Ник Бранд - "Да наследиш прахта"

Ник Бранд е роден през 1964 г. в Лондон. Учи рисуване, а след това и филмово изкуство. 28-годишен, той се мести в Калифорния, където създава множество музикални видеа, получили престижни награди като напр. „Earth song”, “Stranger in Moscow” и „One more chance” на Майкъл Джексън, „Porcelain”на Moby и др.

Ник Бранд - "Сред опустошената земя"