Педро Луис Раота снимки

Педро Луис Раота – аржентинецът, който снимаше душата на човека

Без съмнение аржентинският фотограф Педро Луис Раота е един от големите майстори във фотографското изкуство през 20 век. Неговият прост и комуникативен стил докосва сърцата на милиони по света.

© Педро Луис Раота

Фотографията на Раота е определяна като „караваджовска“ заради употребата на естествената светлина и светлосенките. Именно играта със светлината и тъмнината са много характерни за творчеството на аржентинеца – те подчертават снимания обект, придават на снимката театрална атмосфера, като в същото време кадърът остава естествен и реалистичен.

© Педро Луис Раота

Големият талант на Раота се крие в способността му да представя дълбочината на емоциите във всеки кадър било то в погледа на дете или на семейство на колело или пък на мъж, почиващ си след работа.

© Педро Луис Раота

В обектива на аржентинския фотограф попадат обикновени хора, изживяващи някакъв вълнуващ и смислен момент в своя живот. Фотографиите му ни говорят за детството, за старостта, за щастието, за тъгата, за духовността.

PedroLuisRaota4
© Педро Луис Раота
PedroLuisRaota3
© Педро Луис Раота
PedroLuisRaota7
© Педро Луис Раота
© Педро Луис Раота

Педро Луис Раота е роден през 1934 г. във фермерско семейство. Той самият се занимава със земеделие и животновъдство докато не открива фотографията и не осъзнава неудържимото си привличане към нея. Много млад той се мести да живее в Санта Фе, където изучава тайните на фотографското изкуство. Продава колелото си, за да си купи първия фотоапарат.

© Педро Луис Раота

По време на военната си служба, в свободното си време помага на военния фотограф, от когото научава всички тънкости на професията. Стартира фотографската си кариера като отваря студио в Villaguay и започва да обикаля Аржентина и да прави множество красиви фотографии.

© Педро Луис Раота

По време на пътуванията си Раота е особено запленен от Буенос Айрес, където е поканен да представи снимките си и където се радва на широко признание. След като вече е получил няколко награди, през 1968 г. е удостоен и с престижната награда на Аржентинската фотографска федерация.

© Педро Луис Раота

Следват години на пътувания в Западна Европа, а по-късно и в Азия, САЩ, Русия, Източна Европа, Близкия изток. Снимките от всички тези пътувания са представени по време на мащабна изложба на негови фотографии в Буенос Айрес.

© Педро Луис Раота
PedroLuisRaota18
© Педро Луис Раота
PedroLuisRaota9
© Педро Луис Раота
PedroLuisRaota
© Педро Луис Раота

През 1977 г. Педро Луис Раота издава книга с най-емоционалните снимки, които е правил. Скоро след това Националната библиотека в Париж отделя специално пространство за постоянна експозиция на негови снимки.

© Педро Луис Раота

Едва в края на 80-те аржентинецът започва да проявява интерес към цветната фотография. Дотогава той снима само в чернобяло. От цветните му снимки най-известна е серията „Гаучоси“.

© Педро Луис Раота

През 1981 г. Педро Луис Раота създава Висшия институт за фотографско изкуство в Буенос Айрес, който съществува до смъртта на фотографа през 1986 г.

© Педро Луис Раота