Нино Милиори фотограф

Нино Милиори – на Италия с любов

Днес 96-годишният Нино Милиори е истинска легенда на италианската фотография. Той  започва кариерата си като самоук фотограф през 1948 година, документирайки своята току-що излязла от Втората световна война родина.

© Нино Милиори

Той кръстосва Италия, заснемайки, с чувство на обич и емпатия, хората от по-бедния юг и по-богатия север.

Nino Migliori da Gente dell'Emilia Quattro con 1955
© Нино Милиори
© Нино Милиори

Милиори е едно от лицата на фотографската школа на неореализма.

© Нино Милиори

Творбите му се отличават с експерименталност, реалистичност, чувствителност, жизненост и целенасочена перспектива, което му позволява едно наистина голямо творческо дълголетие, както и актуални и днес послания.

Nino Miglior6
© Нино Милиори
Nino Migliori-HoraOtJuga
© Нино Милиори

Нино Милиори е роден през 1926 г. в Болоня, градът в който започва да снима и в който продължава да работи и до днес. В периода веднага след Втората световна война той активно снима, използвайки различни стилове.

Nino Miglior3
© Нино Милиори
© Нино Милиори

Експерименталните му серии „Оксидации“, „Пирограми“ и „Стъклени клишета“ го превръщат в един от най-интересните фотографи в пост-Баухаус периода.

Migl25
© Нино Милиори
Nino Miglior4
© Нино Милиори

В стила на неореализма пък са сериите му „Южни хора“, „Хората на Емилия“, „Хората от делтата“ като в тях виждаме Италия от 50-те години.

© Нино Милиори
© Нино Милиори

През 80-те години прави снимки с Polaroid, а с появата на цифровите фотоапарати, човекът, който не се страхува да експериментира, започва да работи и с тях.