Линди Лий

Медитативните творби на Линди Лий

Художничката и скулпторка Линди Лий е сред най-изтъкнатите съвременни творци в Австралия. Тя е родена в Бризбън през 1954 г. в семейство на китайски бежанци. С установяването на комунизма в Китай, семейството се мести в Австралия, като за Линди животът е много сложен.

"Небе и земя"

От една страна тя се сблъсква с австралийския расизъм, а от друга с чувството на отчуждение когато посещава Китай, но не разбира езика там. Това е и причината творчеството й да е смесица от културите на Австралия и на родината на предците й – Китай.

Линди Лий

В по-късните си години, когато се обвързва все повече с дзен будизма, Лий изследва своя китайски произход чрез религията, по-точно чрез даоизма и будизма – две философии, които виждат човечеството и природата като неразривно свързани. Символичните жестове и процеси, свързани с елемента на случайността често се използват за създаването на вселена от образи, въплъщаващи интимните връзки между човешкото съществуване и космоса.

"Един ярък бисер"

Творбите на Лий умишлено бавно разкриват своите тайни. Вместо директни визуални изявления, те са замислени обекти, където до значението се достига чрез наблюдение и продължителна медитация. Самата Лий споделя, че работата й никога не е насочена към това да отправя директно послание или да обяснява нещо.

"Да слушаш луната"
"Да слушаш луната"

„По-скоро целта е да се създаде преживяване за зрителите, които самите доизвайват творбата със своите въпроси и любопитство. Изкуството надхвърля всичко, което някой може да каже за него. Когато го гледаш, това е почти като едно преживяване, в което откриваш себе си“, заявява Линди Лий.

"Нито избор, нито шанс"
INSTALLATION-VIEW-Lindy-Lee-A-tree-more-ancient-than-the-forest-it-stands-in-at-SullivanStrumpf-Sydney-May-2023-2.-Image-courtesy-the-artist-and-SullivanStrumpf
"Дърво по-старо от гората, в която стои"

Изследването и поставянето под въпрос на множеството различни „Аз-ове“ често е във фокуса на творчеството на австралийската художничка. Първо чрез изкуството на портрета, а по-късно чрез употребата на семейни снимки отразяващи преживявания  като загубата и местенето на поколения китайци от Китай в Австралия, изкуството на Линди Лий е от съществено значение за визуализирането на преживяванията на китайската диаспора в една страна, която исторически е отричала разнообразието на културите.

"Божества на лунната светлина"

В началото на своята професионална кариера Линди Лий работи като преподавателка в гимназия. След като посещава различни арт галерии в Европа, тя решава да се преориентира и да се посвети на изкуството. Записва се в университета за изкуства „Челси“ в Лондон с идеята да преподава изкуство, но когато завършва вече е решила самата тя да създава изкуство.

Tower of 10 bilion stars
"Животът на звездите"
ting-hsin-lindy-lee-07-jpg
"Животът на звездите"

По-късно тя посещава Колежа по изкуства в Сидни, където прави първата си двуизмерна творба, портрет от снимки – техника, която ще продължи да прилага през годините.

Lindy-Lee-Strange-Condensations-Installation-View-MCA-Lindy-Lee_-Moon-in-a-Dew-Drop-credit-Anna-Kucera
"Странни уплътнявания"
"Уроборос"

По света Лий е по-известна със своите мащабни публични творби, сред които разновидностите на „Животът на звездите“, „Тайният живот на звездния въглен“, „Градината на облака и камъка“, „Уроборос“ и др.

"Животът на звездите"

Тя е излагала свои творби в Канада, Китай, Япония, Малайзия, Нова Зеландия и др.