Линия сцена сащ

„Линията“ – елегантeн минимализъм в провинцията на Северна Калифорния

В Средновековието и богатите, и бедните са гледали на представленията като средство за забавление. Днес театърът е считан по-скоро за забавление на висшата и средната класа. Това обаче е променящ се феномен в света с предлаганите промоционални билети и по-разнообразни места, на които се представят театралните постановки. А в провинцията на Северна Калифорния една структура предлага едно ново и по-различно културно пространство за представления и събития сред природата.

„Линията“ е временна структура, проектирана от архитектурно студио RЕgroup и поставена в Локфорд през 2020 г. Тя е създадена за провеждане на малки събития: от музикални представления до сватби.

Минималистичният дизайн на „Линията“ е резултат от минималния бюджет (по-малко от 5000 долара), предвиден за инсталацията. „Проектът ни предложи интересно предизвикателство: да създадем нещо, което има силно присъствие като същевременно махнем всички ненужни компоненти“, споделят архитектите Джери и Джулия Люис.

Дългата 75 метра линия е изградена изцяло от дърво и всъщност е прецизно изрязано 75 м дълго дърво, върху което е нанесено водоустойчиво покритие, за да предпази структурата от капризите на времето. „Линията“ е поставена върху стълбчета и натиска земята само в определени точки, като целта е минимално влияние върху околната среда. А когато структурата бъде вдигната, почти да няма следа от нейното присъствие на мястото.

Според студио „RЕgroup” структурата “създава нова местна микроикономика, предлагайки място за малки събития и представления за хората в Локфорд и региона“.