Лиу Цъсин фантастика

Големият китайски взрив в научната фантастика: Лиу Цъсин

Трилогията „Земното минало“ („Трите тела“, „Тъмна гора“ и „Безсмъртната смърт“)  е считана за научнофантастичен шедьовър с грандиозна визия. Сред най-известните почитателите на поредицата са Илон Мъск и Барак Обама. Книгата „Трите тела“, която печели наградата „Хюго“ за научна фантастика през 2015 г., е първият китайски научнофантастичен роман, преведен на английски език. Освен, че е рекордьор по получени награди „Галактика“ за постижения в китайската фантастика (китайският еквивалент на наградата „Хюго“), през 2018 г. Лиу Цъсин е удостоен и с наградата „Артър Кларк“ за въображение в служба на обществото.

Лиу Цъсин

В трилогията „Земното минало“ човечеството е изправено пред безпрецедентна заплаха от извънземно нашествие и пред неспиращ тест на човешките ценности. “Трите тела” се отнася за научния проблем, при който, когато три частици се движат в пространството, траекторията им не може да бъде предвидена. Загадката е формулирана още от Нютон и представлява предизвикателство за умовете на учените над 300 години. Преди няколко години, най-накрая е открито множество от решения.

След като читателят затвори последната страница на трилогията, начинът, по който гледа на света, вселената, бъдещето, времето, дори и на картината „Звездна нощ“ на Ван Гог, едва ли ще е същият. Лиу Цъсин отнася „бледата синя точка“ на Карл Сейгън (т.е. планетата Земя) на едно ново ниво във времето и пространството.

Лиу Цъсин е роден през 1963 г. Като дете става свидетел на насилието и преследванията по време на Културната революция в Китай. Това оказва силно влияние върху разбирането му за сложността на човешките природа и общество. Той осъзнава, че бъдещето на земната цивилизация също е пълно с опасности и несигурност.

Лиу завършва хидроинженерство и работи като компютърен инженер. Любопитството към непознатия свят и копнежът по необятната вселена го подтикват да пише научна фантастика. Опитва се да превърне вълшебния свят, който е представен от съвременната физика и космология, в ярки истории. За източник на вдъхновение посочва двама автори. Единият е Артър Кларк, който му помага да разбере важността на изобразяването на връзката между човека и Вселената. Другият е Джордж Оруел, показващ как научната фантастика може да критикува реалността и да я представи от различна гледна точка.

В произведенията си Лиу Цъсин отправя послание към хората, а именно, че за да оцелеят, те трябва да се променят. Китайският писател вярва, че човечеството има надежда за бъдеще, основано на разума. Дали то ще бъде светло или тъмно, зависи до голяма степен от изборите, който прави. Земната цивилизация може да се сблъска с всякакви кризи, които да дойдат „отвътре“, т.е. естествените или причинените от човека промени или „отвън“, т.е. от космическото пространство (напр. среща с извънземни цивилизации). Както казва авторът в третия роман „Безсмъртната смърт“: „Крайната съдба на всички интелигентни същества винаги е била да станат толкова велики, колкото са техните мисли“.

През 2020 г. Нетфликс откупува правата от Китай и адаптира трилогията в сериал като по проекта работят Дейвид Бениоф и Дан Уайз („Игра на тронове“). Авторът Лиу Цъсин и преводачът Кен Лиу са консултиращи продуценти. Премиерата на сериала се очаква през януари 2024 г. Само преди месец Нетфликс пусна първи трейлър на дългоочакваната поредица: 3 Body Problem | Official Teaser | Netflix.

Ако пък сте любопитни да гледате вече излезлия китайски сериал (с английски субтитри) „Трите тела“, той е официално наличен в youtube тук.