Попина мемориал Сърбия

Енигматичният мемориал „Попина“ в Сърбия

Мемориалният парк „Попина“, е едно от последните произведения на югославския архитект и дизайнер Богдан Богданович. Той е изграден на хълм край пътя между Крушевац и Кралиево, близо до гр. Тръстеник. На това място сръбските партизани за първи път се сблъскват лице в лице в битка със силите на Вермахта на 12 октомври 1941 г.

Битката е изключително неравна заради численото превъзходство на германските войници, както и заради повечето и по-добро оръжие, с което те разполагат. На хълма остават телата на 40 убити партизани.

Мемориалът е проектиран като 100-метров изстрел/мишена, състоящ се от каменен блок с надпис, два каменни монолита, всеки от които завършва с арка и централна пирамида с кръгли отвори, подредени симетрично. Това създава у посетителите усещането че минават през един интригуващ и омагьосващ визуален тунел на път към хоризонта и безкрайността.

PopinaMemorial6
PopinaMemorial8

Паметникът е завършен през 1980 г., а три години по-рано общините Върнячка баня и Тръстеник заделят суми за изграждането на монумента, като идеята им е от една страна да се почете мястото на битката, а от друга – да се стимулира туризма в региона като се привлекат туристи от цяла Сърбия.

След като обещават пълна творческа свобода на по това време вече пенсионирания Богданович, той се съгласява да проектира паметника. Богдан Богданович e известен с проектирането на мемориали и паметници, почитащи паметта на жертвите и на борците във Втората световна война. Негови произведения има в много от държавите на бивша Югославия.