Параклис ЮАР

Параклисът с покрив като белоснежни криле

В живописния район Виценберг в Южна Африка през 2016 г. се появява един впечатляващ параклис, вълнообразният покрив на който наподобява криле на ангел и създава усещането за безметежност и спокойствие, каквито именно се предполага да излъчва един религиозен обект.

Steyn Studio

Параклисът, разположен на територията на частната ферма Bosjes, е проектиран от британското архитектурно студио „Steyn“ на родения в ЮАР Кутси Щейн.

Steyn Studio

Отвътре параклисът представялава изчистен правоъгълник. Силно полираният мозаечен под отразява дневната светлина, а спадовете и издиганията на вълнистия покрив създават сенки, които са в непрекъснат танц със светлината във всеки един момент на деня. Оскъдната палитра от материали създава един неутрален фон на впечатляващите рамкирани гледки към лозята и планината отвъд тях.

Steyn Studio

Стените на параклиса са направени от стъкло. Така от интериора се открива панорамна гледка към местността и към планинската верига,  станала източник на вдъхновение за проекта. Влияние върху визията на религиозния обект оказват и боядисаните в бяло ферми на потомците на нидерландските заселници, така характерни за Южна Африка.

Steyn Studio

За да се постигне един напълно изчистен интериор, всички допълнителни функции са поместени на приземния етаж или в постройки, разположени в ъглите на заобикалящата параклиса градина. Самата градина е засадена с лозя и нарови дръвчета и създава усещането за оазис сред равнината.

Steyn Studio

Освен от заобикалящата го среда, дизайнът на параклиса черпи поетично вдъхновение и от псалм 36:7, който гласи „Твоята справедливост е като високи планини и Твоето правосъдие е като дълбините на морето!“ Обектът е проектиран като лека и динамична структура, която сякаш се носи из долината. Пред него има езерце, което подчертава усещането за неговата безтегловност.