Polestar шоурум Финландия

Бял минимализъм: снежният шоурум на Polestar

Тази година близо до финландския град Рованиеми, само на 8 километра от Северния полярен кръг, бе открит впечатляващ временен шоурум на шведската марка за електромобили Polestar.

Polestar шоурум

Посетителите на шоурума могат да узнаят повече за различните модели коли, както и да ги тестват на намиращото се в близост специално създадено трасе.

Изпитателното трасе в близост до шоурума на Polestar

Кубичната форма на шоурума повтаря тази на централата на компанията в Гьотеборг, като в същото време белият цвят и минималистичният дизайн отразяват фирмения стил на марката. А белите стени, правите линии и специалното осветление създават едно почти религиозно усещане, когато човек влезе в пространството.

В допълнение, изчистеният дизайн на шоурума отдава почит и на големия финландски архитект Алвар Аалто, чийто творби могат да бъдат видяни навсякъде в Рованиеми. Сред тях са кметството, библиотеката, пространството за изкуство и конференции „Lappia Hall“ и др. Всички тези сгради, проектирани от Аалто, са част от реконструкцията на Рованиеми, който е унищожен на 90 % по време на Лапландската война през 1944 г.

Polestar шоурум

Пространството на временния обект е украсено с ръчно направени ледени скулптури на джанти, амортисьори, болтове и др. Покривът и стените пък са маркирани със символа на Полярната звезда и логото на Polestar.

PolestarSnowSpace5
Декорация в шоурума на Polestar
PolestarSnowSpace4
Декорация в шоурума на Polestar
Декорация в шоурума на Polestar
Декорация в шоурума на Polestar

Любопитното е, че целият шоурум е направен от сняг, събран от близкия ски курорт. Един материал, който е чист, местен, в изобилие … и безплатен. Екипът, създал временното пространство заявява, че всичкият сняг ще бъде върнат обратно на околните хълмове след като шоурумът затвори врати.  А маркетинг директорът Мартин Йостерберг шеговито споделя, че ако някъде по стените се появи вдлъбнатина „просто взимате малко сняг от земята и я запълвате. И всичко е поправено“.

Polestar шоурум

Шоурумът на Polestar предшества 15-та арктическа Седмица на дизайна, която ще се проведе в Рованиеми и на която компанията е партньор. Изложбеното пространство ще работи до 26 февруари, тъй като, ако остане до пролетта, ще се разтопи. Използването на сняг за изграждането му е още един начин да се обърне внимание на преходната природа на човека и на екологичните проблеми, които той причинява.