Уансян Китай

Уансян: от изоставена мина до приказно кътче

От западащо и тъжно място, в последните години долината Уансян, намираща се в китайската провинция Дзянси, се превръща в приказно кътче, предизвикващо истински туристически фурор. В нея днес се срещат величието на природата и богатството на културното наследство. Името „Уансян“ означава „Съзерцание на безсмъртните“.

Социалните мрежи са залети с кадри на спиращи дъха гледки и уникални архитектурни чудеса от долината и намиращото се в нея едноименно градче, което датира от времето на династията Хан.

Много характерни за Уансян са висящите по скални отвеси къщи, които освен, че са напълно функционални, се смесват в хармония с заобикалящия ги природен пейзаж. Макар и нови, жилищата са построени чрез използването на традиционни техники и ярко демонстрират както изобретателността, така и смелостта на китайските строители.

Архитектурният облик на Уансян е уникален като в него се смесват нежния чар на южнокитайските крайречни градчета и великолепието на древните северни градове.

Преди години Уансян е мрачно селце, страдащо от замърсяването от местната гранитна кариера. Тогава започват опити за справяне с възстановяване на мястото и справяне с екологичната катастрофа.

Местните власти инвестират в възстановяване на екологичното равновесие, в изграждането на инфраструктура и в културното развитие с цел да съживят региона.

Днес, след забележителната си трансформация, Уансян е живописно кътче, предлагащо множество възможности за екологичен и културен туризъм.  А долината е пълна с чисти поточета и мистична атмосфера по време на дъждовния сезон.

През 2023 г. долината на Уансян е посетена от над 3.5 милиона туриста.