Снохета Норвегия арт инсталация

„Трелвикосен“ – 55 стъпки съзерцание

Съвсем близо до малкото норвежко градче Бронойсунд, в устието на река, вливаща се във  фиорд е разположена магичната арт инсталация „Трелвикосен“, която е поредната брилянтна идея на скандинавското архитектурно студио Снохета.

© Snøhetta

Инсталацията е създадена по поръчка на Норвежката пътна администрация и програмата „Норвежки живописни пътища“, в която са включени 18 пътни артерии, предлагащи спиращи дъха природни гледки, съчетани с произведения на изкуството, дизайна и архитектурата.

Snohetta6
© Snøhetta
Snohetta7
© Snøhetta

„Трелвикосен“ се състои от 55 правоъгълни камъка, положени във водата в права линия, която контрастира с меките форми на природата наоколо. Каменната пътека, гледаща към известната планина Торгхатен, позволява на посетителите да се разходят от плажа по морското дъно до малко островче в средата на устието на реката. Инсталацията е променящо се преживяване, определяно от приливите и отливите на морето и от ритъма на природата. По пътеката с каменните стъпала човек може да се разходи само при отлив, а с идването на приливната вълна, стъпалата постепенно се губят от очите на посетители, до пълното им изчезване в прегръдките на водата.

Trælvikosen langs fylkesveg 17 i Brønnøy. Rasteplass med hoppesteiner i fjæra. Snøhetta v/ Landskapsarkitekt Thea Kvamme Hartmann.

Foto: Lars Grimsby
© Snøhetta
Snohetta4
© Snøhetta

Създаването на инсталацията отнема около година приготовления. През това време специалисти задълбочено изследват прилива, морското дъно, материала, от който да бъдат направени стъпалата. Например, решава се, че стабилност на пътеката може да се получи без да се изливат основи, а като се използва трошен камък. Голямо предизвикателство се оказва и самото полагане на пътеката, тъй като строителите трябва да се съобразяват с краткия прозорец от 4 часа между прилива и отлива.

© Snøhetta

Инсталацията „Трелвикосен“ е едно прекрасно място, на което човек може да се отпусне и да се потопи в природния пейзаж, съзерцавайки плавната, но непрекъсната промяна в него.