Монумент Магна Харта Великобритания

 „Писание във водата“: монументът, посветен на Магна Харта

“Писание във водата“ (“Writ in water”) е забележителна творба на британския творец Марк Уолънджър, създадена на територията на Националния тръст в Runnymede, Съри. На това място през 1215 г. е подписана Магна Харта – първият документ в английската история, който ограничава кралската власт и представлява началото на демократичното конституционно право. Именно на значимостта на този исторически документ е посветен и монументът на Уолънджър. Той е вдъхновен и от епитафията на гроба на английския поет Джон Кийтс, част от която гласи: „Тук лежи този, чието име е написано във водата“.

Монументът на Уолънджър е едно прекрасно място за медитация или размишления върху различни теми, които вълнуват посетителите.

При построяването на мемориала са използвани местни материали, формата му физически се вписва в пейзажа, а дизайнът съдържа препратка към идеята за преходността на времето. Дребнозърнестата структура на стените е постигната чрез използването на местни натрошени камъни, смесени с пясък.

За наслагването на хоризонталните пластове на стените Марк Уолинджър залага на “cubit” размера (разстоянието от лакътя до върха на пръстите), който в древността се е използвал почти при  всички измервания. Използван е и при египетските пирамиди.

studio-octopi-writ-in-water8
studio-octopi-writ-in-water2

Покривната конструкция е направена от боядисано в тъмно дърво и така някак се губи в сянката на фона на стените и проникващата през широкия горен отвор светлина.  По стените на мемориала водата се стича и естествено се събира във водното пространство.

И ако външният вид на композицията на британеца е възможно да провокира различни коментари (някои я оприличават на бункер или хангар), вътрешността й неизменно се харесва на всички.

Когато посетителят влезе в кръглата постройка, той преминава през тунел, в който естествената светлина прониква през малки отвори в основата на външните стени. С усещането, че минава през виещ се лабиринт, посетителят все повече се приближава към място, на което светлината го заслепява, а след това пред очите му се разкрива малка кръгла зала, в центъра на която има кръгло водно пространство. Около него върху лист от неръждаема стомана е изписан член 39 от Магна Харта като буквите са обърнати обратно и за да го  прочете, човек всъщност трябва да се вгледа в отражението им във водата.

studio-octopi-writ-in-water3
studio-octopi-writ-in-water6

Надписът гласи „Никой свободен човек не трябва да бъда залавян или затварян или да му се отнемат правата или принадлежностите или да бъде отхвърлен от закона или заточен или лишен от своето положение по никакъв начин…“ Неравните букви на отразения във водата текст напомнят за крехкостта на човешките права.

Водното пространство, около което се вие текстът, е много плитко, но визуално е постигната голяма дълбочина благодарение на отвора в покрива на постройката, който е с формата на „езерцето“ отдолу. До „езерцето“ е поставена пейка, която приканва посетителите да поседнат и да се отдадат на размисли за значението и влиянието на Магна Харта днес.