Синелибри 2023

Не пропускайте тези 8 заглавия от „Синелибри“ 2023!

След по-малко от седмица се открива деветото издание на един от най-хубавите филмови фестивали у нас: Cinelibri. Тази година кино-литературният празник се провежда под мотото „Метаморфози“, отдавайки почит на Франц Кафка и на 140-ата от рождението му. Фестивалът ще се проведе от 6 до 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора. Някои от филмите могат да бъдат гледани от цялата страна на https://neterra.tv/festival/cinelibri/. Откриването на фестивала е на 6 октомври в Зала 1 на НДК с филма на  гръцкия режисьор Йоргос Лантимос „Клети създания“ със звездното участие на Ема Стоун, Уилям Дефо и Марк Ръфало.

В програмата са включени игрални, документални и късометражни филми. Но кои са най-любопитните заглавия, които ви препоръчваме да проверите? Ето нашият списък от 8 филма:

Биографични

"Първо танцувай“ (2023)

„Първо танцувай“, САЩ, 2023 г. на режисьора Джеймс Марш ни среща с енигматичната личност на големия ирландски драматург, поет и романист Самюел Бекет и по-точно с живота му от периода на участието му в Съпротивата по време на Втората световна война до литературния му възход и спечелването на Нобеловата награда за литература през 1969 година.  В ролята на възрастния Бекет влиза магнетичният ирландски актьор Гейбриъл Бърн („Обичайните заподозрени“, „Панаир на суеата“).  Филмът за Бекет е втората  биографична лента на Марш след „Теорията на всичко“ (2014) за физика Стивън Хокинг.

Alma
"Алма и Оскар" (2022)
"Алма и Оскар" (2022)

Оскар Кокошка е една от водещите фигури на австрийския експресионизъм. Неговите портрети и пейзажи силно повлияват виенското експресионистично движение. Бурната връзка на Кокошка с вдовицата на композитора Густав Малер, Алма, продължава само три години, от 1912 г. до 1915 г., но оказва дълбоко въздействие върху живота и творчеството му. Именно върху тази разтърсваща емоционална част от живота на австрийския художник и поет се спира филмът „Алма и Оскар“, Австрия, Германия, Швейцария, Чехия, 2022 г., на режисьора Дитер Бернер.

Dante4
„Данте" (2022)
„Данте“ (2022)

Данте Алигиери е едно от вечните имена на европейското и световното литературно творчество и всеки опит за вглеждане в неговата личност и неговия живот са ценни. Когато обаче  този живот е разказан през погледа на друг голям италиански писател, Джовани Бокачо, перспективата със сигурност става още по-интересна. „Данте“, Италия, 2022 на режисьора Пупи Авати ни пренася в Италия през 1330 г. когато Бокачо  (Серджо Кастелито) се отправя към Равена да търси дъщерята на Данте, Беатриче. Той трябва да я намери и да й предаде 10 златни флоринта като компенсация за несправедливото изпращане в изгнание на баща й, починал няколко години по-рано.

Документални

Umberto
 „Умберто Еко: Библиотеката на света“ (2022)
Umberto1
 „Умберто Еко: Библиотеката на света“ (2022)

Ако трябва да изберете само един документален филм, нека това да бъде „Умберто Еко: Библиотеката на света“, Италия, 2022 г., който ни среща с големия италиански писател и философ и ни запознава по-отблизо с неговите идеи за библиотеката като всеобща памет на човечеството, със значението, което хартиената книга има за него, с богатството от ценни книги в огромната му лична библиотека и изобщо с възгледите на един ерудит и с преклонението му пред книгите.

Игрални

„Невероятното странстване на Харолд Фрай“ (2023)

Той е бащата на Бриджит Джоунс, той е съпругът на Маргарет Тачър, той е великолепният британски актьор Джим Броудбент, който във филма на Хети Макдоналд „Невероятното странстване на Харолд Фрай“, Великобритания, 2023, е обикновен мъж, водещ невзрачен живот, докато един ден не тръгва към пощата, за да пусне едно писмо до стара своя приятелка, която е болна. Пощата се оказва само началото на едно вълнуващо пътуване.

„Човек“ (2022)

„Човек“, Япония, 2022 г. на реж. Кей Ишикава тази година спечели награди в осем категории на Японската академия, вкл. за най-добър филм, режисьор, сценарий, актьор в главна роля и актриса в поддържаща роля. Филмът, който смесва драма и трилър,  е адаптация на едноименния роман на Кейчиро Хирано. Действието се развива в провинциална Япония където Акира работи като адвокат. Един ден той среща бившата си клиентка Рие, която го моли да извърши проверка на делата на покойния й съпруг Дайсуке.

FourLittleAdults
„Четирима непораснали възрастни“ (2023)
FourLittleAdults1
„Четирима непораснали възрастни“ (2023)

Може би един от „най-скандалните“ или поне „най-провокативните“ филми в тазгодишното издание на Синелибри е финландският „Четирима непораснали възрастни“, 2023 г. на режисьорката Селма Вилхунен. В една от главните роли ще видим Алма Пьойсти, блестящо изиграла Туве Янсон в едноименния филм от 2020-га година. Филмът разказва за двойка на средна възраст, която изживява семейна криза след изневяра на един от съпрузите. В опит да се справят с проблема и да запазят любовта си, те се впускат в полиамория ( = поддържане на няколко романтични, често и сексуални, връзки със съгласието на всички замесени). А докъде ще ги доведе това, ще разберете, ако гледате филма.

Just
„Само ние двамата“ (2023)
Just1
„Само ние двамата“ (2023)

Вероятно филмът с една от най-актуалните теми за България е „Само ние двамата“, Франция, 2023 г. на режисьорката Валери Донзели с участието на звездите Виржини Ефира („Бенедета“) и Мелвил Пупо („Все пак Лорънс“, „Младите любовници“). Психологическа драма разглежда темата за домашното насилие, за обезличаването, за загубата на увереност, за самотата и отчуждението на една жена, съпруга и майка, подложена на непрекъснато нарастващ психически тормоз от съпруга си. Филмът „Само ние двамата“ е част от програмата „Кино с кауза“ в рамките на Синелибри.

: : : : :

Пълната програма на Синелибри 2023 можете да видите тук: https://www.cinelibri.com/programa/