родопи филм фест rife

На лов за документално кино: трето издание на фестивала RIFE

Обичате да седнете и да изгледате някой филм. Харесва ви да научите нещо ново. Иска ви се обаче и да се разходите сред природата на планината. Чудесна възможност да се съчетаят тези три неща дава Международният фестивал за документално кино „Родопи филм фест“ (RIFE), чието трето издание предстои точно след 3 седмици.

Кадър от "Мил поздрав от антропоцена" (2021)

От 6 до 9 юли жителите и гостите на Смолян ще могат да се насладят на над 50 заглавия от България и света. Богатата програма включва късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми, засягащи актуални теми от различни краища по света.

Father'sland
"Отечество" (2021)
YYesterday will be better
"Вчера ще бъде по-добре" (2023)

Както подсказва мотото на тазгодишното издание „На лов за боклук“, основният фокус на фестивала е екологията и по специално темата за боклука, превърнал се в огромен проблем, пред който човечеството е изправено. Филмовата „зелена“ програма ще е съпътствана с дейности по почистване на отпадъци в района на новия център на Община Смолян.

"Илюзия за изобилието" (2022)

Сред филмите на екологична тематика, които могат да бъдат гледани в рамките на фестивала, са „Течения към Севера“ – за пластмасови бутилки хвърлени в река Елба край Дрезден и стиганали до норвежките фиорди, „На лов за боклук“ (чието заглавие е използвано за мото на фестивала), „Илюзия на изобилието“ – за три жени защитаващи природата, въпреки репресиите, на които са подложени и др. Освен темата за екологията документалните филми  ще засягат такива вечни теми като любовта, войната, обичаите, изкуството и др.

My_Name_is_Happy_72dpi_51f23d4f6a
"Името ми е Щастие" (2022)
Black mambas
"Черните мамби" (2022)

Филмите на фестивала са разделени в три конкурсни категории: пълнометражни (над 60 минути), среднометражни (до 60`) и късометражни (до 30`). Някои от по-любопитните заглавия включени в програмата са „Как да спасиш мъртъв приятел“ на режисьорката Маруся Сирочковская (номиниран за най-добър филм от Европейската Филмова Академия), „Невинност“ на Гай Давиди, изследващ темите за самоубийството и за военизирането на населението в Израел, „Без“ на Лука Папич (най-добър филм за 2022 г. от Visions du reel) за сръбския художник Александър Денич, който губи кучето си и търсейки го, се отправя на едно пътуване както из многолика Сърбия, така и в себе си.

"Лив" (2023)

„Черните мамби“ на режисьорката Лена Карбе ни отвежда в националния парк Крюгер в Южна Африка, където група цветнокожи рейнджърки се борят с бракониерството, но и с колониалното отношение на управниците на парка, основно бели мъже. „Сирийският космонавт“ на Чарлз Емир Ричардс ни отвежда в света на първия сирийски космонавт Мохамед Фарис, принуден да емигрира от родината си, заради представата си за свободна Сирия. Турско-британската продукция „Името ми е Щастие“, пък, разказва историята на 19-годишната Мутлу Кая, която достига до финала на „Турция търси талант“ и само няколко дни по-късно е простреляна в главата от мъж, опитващ се да я отвлече. Тя оцелява и започва своето вдъхновяващо завръщане към живота.

TheNorthDrift
"Течения към Севера"
"Невинност" (2022)

„Родопи филм фест“ предлага и силно българско участие. Сред лентите, които зрителите ще могат да видят са „Нямаш място в нашия град” на Николай Стефанов, „Една провинциална болница” на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева, „Моят чичо Любен“ на Никола Бошнаков и Георги Стоев – Джеки.

Кадър от "Сирийският космонавт" (2022)

Тази година отново филмите от фестивала ще могат да бъдат гледани както на открито (амфитеатъра пред Регионална библиотека „Николай Вранчев“), така и на закрито в кино Арена Смолян. Входът е свободен, а пълната програма на фестивала може да видите тук: https://rife.bg/bg/films