Страсти в кухнята с Жулиет Бинош

„Страсти в кухнята“ – ода за любовта и кулинарното изкуство

„Кажи ми какво ядеш и ще ти кажа какъв си“ – Жан Антелм Брия-Саварен

Ако решите да гледате „Страсти в кухнята“, най-новия филм на виетнамско-френския режисьор Тран Ан Хунг („Норвежка гора“ 2010 г.), непременно хапнете нещо преди това, за да преживеете водопада от неустоими ястия, които ще бъдат приготвяни с огромна любов пред очите ви. 

Лентата, с участието на звездите на френското кино Жулиет Бинош и Беноа Мажимел, е истинско обяснение в любов към високото кулинарно изкуство. Със смесването на изтънчена сценография, поетична визия и рафинирана актьорска игра режисьорът прави филм в стила на „В настроение за любов“ на Уонг Карвай, който оставя дълъг, красив послевкус. „Страсти в кухнята“ спечели наградата за сценография на кинофестивала в Кан, а преди месец бе избран като френската номинация за „Оскар“.

Passion6
Passion7

В центъра на филмовия сюжет са двойка изключително  реномирани готвачи във Франция в края на 19 век: талантливата готвачка  Южени (Бинош) и известният шеф-готвач Доден (Мажимел). Те  работят заедно вече 20 години като взаимното възхищение от кулинарните умения на другия е довело и до силна емоционална привързаност. Двамата се обичат и уважават, споделят любовта си към създаването на все по-вкусни и изтънчени ястия, но така и не са се оженили. Причината е само една: Южени не иска да се омъжва, тъй като държи на своята свобода. Доден решава, че трябва да я убеди да промени мнението си. Начинът за това е само един …

Деликатната кулинарна приказка понася зрителите на едно пътуване из свят на неограничени възможности, пълна отдаденост и безкрайно въображение. Още в първите минути, внимателната работа с камерата потапя зрителя в усърдната, прилежна и неуморна работа по приготвянето на съвършеното ястие, във вниманието към най-малкия детайл, в страстта към намиране на перфектното съотношения на съставките, в постигането на онзи неустоим вкус, който кара небцето да трепти от удоволствие.

Първообраз на шеф Доден е едноименният герой в романа „Животът и страстта на Доден Буфан, гурме“ на швейцарския писател, драматург, поет, журналист и кулинарен автор Марсел Руф. Романът излиза през 1924 г. и е посветен на големия френски гастроном от 19 век Жан Антелм Брия – Саварен, изследвал науката на готвенето и изкуството на храненето.

Създателите на филма споделят, че над проекта са работили професионални готвачи, а ястията, които през целия филм изкушат сетивата на зрителите, са дело на шеф Пиер Ганиер, притежател на 3 звезди Мишлен.

© Кинофестивал Кан

Филмът на Тран Ан Хунг е истински урок по готварско майсторство и ще се хареса особено много на почитателите на гурме кухнята и на естетиката в приготвянето на ястията. Ще допадне и на всеки, за когото понятия като отдаденост, съвършенство, естетика, тиха обич, уважение, призвание са задължителна част от личността на човека. За почитателите на Жулиет Бинош и Беноа Мажимел, които споделят живота си в продължение на 4 години и които се срещат за първи път на екран след съвместното им участие в „Децата на века“ (1999), филмът е задължителен.

: : :

Филмът „Страсти в кухнята“ може да гледате в рамките на кино-литературния фестивал „Синелибри“ (6-29 октомври) както в избрани киносалони, така и онлайн в Neterra TV.