Dopesick сериал

„Dopesick“ – империята, построена върху болката

„Няма закони или регулации, които някога да могат да спрат чудото, наречено съвременна фармацевтика“. Това са ехидните и злокобни думи на Ричард Саклър, злодеят в разтърсващия сериал на Hulu „Dopesick” (2021) (все още заглавието го няма на български, но би могло да се преведе като „Пристрастени“ или „Треска за Окси“).

"Dopesick"(2021)

Минисериалът (8 серии по един час) е по едноименната книга на журналистката Бет Мейси и разказва истинската история за временния търговски триумф на фармацевтичната компания Purdue Pharma, който води до една национална трагедия, а именно опиумната криза в САЩ. Компанията е собственост на една от най-богатите американски фамилии, Саклер, която строи своята империя върху болката на хората, продавайки „безвредното“ и „непристрастяващо“ лекарство оксиконтин, по-известно просто като „окси“. Чрез агресивна маркетингова кампания, и откровени лъжи, Purdue Pharma постепенно оплита в мрежите си докторите в САЩ и техните пациенти.  

Кадър от филма "Dopesick"

Един от първите доктори, на които е предложено да дават окси на своите пациенти за каквато и да е болка, е др. Самюъл Финикс, в кожата на когото блестящо се вмъква Майкъл Кийтън. Финикс е уважаван и обичан лекар в малко бедно миньорско градче. Той познава лично здравето и съдбата на всеки един от своите пациенти. Но е просто една брънка в системата, там някъде долу, сред сивата маса от хора.

Кейтлин Дивър и Майкъл Кийтън в кадър от филма "Dopesick"
Dopesick4
Майкъл Стулбарг в ролята на Ричард Саклър

А горе са те, Саклерови: цинични, тънещи в пари и занимаващи се помежду си с удари под кръста, твърдо убедени в своята безнаказаност и всемогъщие. Но по петите им тръгват юристи, честни и със изострено чувство за справедливост. Тяхната единствена задача е да привлекат под отговорност ръководството на Purdue Pharma и да прекратят безконтролната употреба на оксиконтин.

Dopesick-Dichiarazione-di-Dipendenza-1x07-1
Питър Сарсгард в кадър от филма "Dopesick"
Росарио Доусън в кадър от филма "Dopesick"

„Dopesick” не е лесен за гледане сериал. Цветовете са мрачни, сиви, създаващи усещане за безпомощност и безнадеждност. Не са приятни и темите, които засяга: множеството пробойни в здравната система, корумпираните и/или бездействащи държавни институции, тънещите или в страх, или в неведение доктори, фармацевтичните компании като агресивни и безскрупулни  наркодилъри, триковете, с които манипулират своите агенти по продажбите, възможностите на тези компании да създадат цял социален наратив, който да подпомага разпространението на лекарствата.  

Но „Dopesick” е и важен за гледане сериал. Той може и да представя нещата по драматичен начин, но е факт, че разказва за една трагедия, поразяваща със своя мащаб. Факт е и, че Purdue Pharma са в основата на опиумната криза в САЩ, довела до смъртта на хиляди хора, както и, че и до днес се водят дела срещу собствениците на компанията, които чрез обявяването й във фалит, се опитват да избягат от отговорност и да си запазят богатството.  

Кейтлин Дивър и Меър Уинингъм в кадър от филма "Dopesick"
Уил Полтър в кадър от филма "Dopesick"

“Dopesick” разглежда проблема с опиумната криза от всички гледни точки: на болните, на техните семейства, на лекарите, на агентите по продажбите, на ръководителите на фармацевтичните гиганти, на правоохранителните органи.

Сериалът на Hulu може да се похвали със звезден актьорски състав и великолепна актьорска игра като разбира се не можем да не подчертаем брилянтното превъплъщение на Майкъл Стулбарг  („Престъпна империя“ (2010-2014), „Призови ме с твоето име“ (2017)) в ролята на демоничния Ричард Саклър, както и изпълненията на Майкъл Кийтън, Питър Сарсгард („Кинси“ (2004), „Съзряване“ (2009)), Кейтлин Дивър („Кандидатът“ (2018), „Билет до рая“ (2022)). 

Майкъл Кийтън в ролята на доктор Самюъл Финикс

“Dopesick” хваща за гърлото със своята вечна и валидна по цял свят тема за печалбата на гърба на невинните, незнаещите, безпомощните и обикновените. И е особено актуален на фона на никнещите зад всеки ъгъл аптеки …