Коса композитор

Кой е Голт Макдърмът?

Филмът „Коса“ и до днес има култов статус в света на киното и в сърцата на зрителите, като не е загубил нищо от своята актуалност. Една от причините за това е емблематичният му саундтрак. И ако режисьорът Милош Форман, и актьорите Трийт Уилямс, Джон Савидж или Бевърли ди Анджело може да звучат познато, то със сигурност има едно име, което едва ли сте чували, а би трябвало, и то е Галт Макдърмът. Именно той е композиторът на заглавната песен „Hair”, на “Aquarius”, “I got life”, “I am black/Ain’t got no”, “Manchester England” и разбира се на вечния хит “Let the sunshine in”.

Голт Макдърмът

Но кой е Голт Макдърмът и как той стига до точно това звучене в мюзикъла?

Син на канадски дипломат, Голт Макдърмът е роден в Монреал на 18 декември 1928 г. Завършва университета Bishop’s в Квебек. По това време той вече харесва джаз музика и се опитва да посещава всички възможни клубове, в които може да слуша новостите в нея. Негов кумир става Дюк Елингтън.

Galt1
Текстописците Жером Рани и Джеймс Рейдо и компоситорът Голт Макдърмът
Actors rehearse a dance scene for the 1968 London production of the musical Hair.
По време на репетиция на "Коса" (1968)

След като завършва в Канада, заминава за Южна Африка, където в кейптаунския университет учи музика. По време на обучението си той се фокусира основно върху африканската музика. В Кейптаун Голт среща бъдещата си съпруга, за която се жени през 1956 г. и с която има пет деца. На следващата година пише музиката за първия си мюзикъл, сатиричната творба „My fur lady”, а през 1960 г., 32-годишният музикант печели първата си награда „Грами“ за песента „Африкански валс“. След Африка, Голт се завръща в Канада където в продължение на 4 години свири в баптиска църква.

Мюзикълът "Коса" на Бродуей

През 1964 г. семейството се мести да живее в Ню Йорк, където през 1968 г. Макдърмът пише музиката на „Коса“, донесла му през 1969 г. втора награда „Грами“. Първото представление на мюзикъла е в Ню Йорк. Той се играе на Бродуей при огромен успех. Оригиналната версия на „Let the sunshine in“ може да чуете в клипа по-долу. Десет години по-късно мюзикълът покорява целия свят с филмовата адаптация, направена от режисьора Милош Форман. 

Какво споделя Макдърмът за работата си по „Коса“? „Идеята ми беше да направя абсолютно фънк шоу. Те казаха, че искат рокендрол, но за мен трябваше да е фънк.“ „Те“ са текстописците Жером Рани и Джеймс Рейдо, а тримата заедно търсят да представят едно ново звучене, което ще изненада зрителите. И успяват, макар че музиката получава и негативни коментари от величия като Ленард Бърнстейн и Джон Ленън.

Кадър от филма "Коса" (1979), реж. Милош Форман

След успеха на „Коса“ Макдърмът продължава да пише мюзикъли, сред които „Isabel’s a Jezebel” (1970), „Кой беше убиецът“ (1970), „Двама мъже във Верона“ (1971), донесъл му награда „Тони“ за най-добър мюзикъл, и др.

През 2009 г. Голт Макдърмът е включен в Залата на славата за автори на песни. Умира на 89 години на 17 декември 2018 г.