Джан Паоло Барбиери фотография

Джан Паоло Барбиери: в търсене на красотата чрез фотографията

Киното е ключов фактор в творчеството на легендарния италиански моден фотограф Джан Паоло Барбиери. То оказва огромно влияние върху начина, по който фотографът гледа на светлината, на моделите, на движението и изобщо на всичко, което снима. Но как се стига до това Барбиери да обвърже творчеството си толкова силно с киното?

Джан Паоло Барбиери - "Йоланда", Милано, 1978 г.

Джан Паоло Барбиери е роден през 1938 г. в семейство на текстилни търговци и именно в магазина на баща си той за първи път се докосва до модата.

GianPaoloBArbieri3
Джан Паоло Барбиери - "Моника Белучи" /за D&G, 2000 г.
Джан Паоло БАрбиери - "Рудолф Нуреев", Милано, 1969 г.

В ранните си години бъдещата легенда в модната фотография се насочва към театралното изкуство и работи като актьор, но и като дизайнер на костюми. Има шанса и да се докосне до творчеството на Лукино Висконти, като участва във филма му „Медея“. Вдъхновяват го и филмите на Федерико Фелини и начинът, по който са представени градът и хората.

GianPaoloBArbieri6
Джан Паоло Барбиери - "Далма" за Джанфранко Фере, 1979 г.
GianPaoloBArbieri-KatyQuirk22
Джан Паоло Барбиери - "Кати Куърк", 1977 г.

Голямо влияние върху него оказва и американският филм ноар, който провокира у него любопитство към възможностите за подчертаване на красотата само чрез използване на определен ъгъл на осветяване на модела.

Джан Паоло Барбиери - "Лили Бистратин в Помелато", Vogue Iitalia, 1971 г.

Самоук фотограф, Барбиери прекарва безкрайни часове в студиото си в експериментиране със светлината.

Джан Паоло Барбиери, 1979 г.

През 1964 г. той отваря свое собствено студио в Милано. С времето нестандартният фотографски поглед на Барбиери му осигурява работа с най-големите модни къщи: Армани, Валентино, Версаче, Джанфранко Фере.

002
Джан Паоло Барбиери - "Интервю", 1986 г.
GianPAoloB5
Джан Паоло Барбиери - "Аполония" /за Vogue Italia, 1980 г./

Този успех по никакъв начин не го отпуска и той никога не спира с творческите си търсения и с преследването на най-изразителните средства, които да въплъщават неговите виждания.

Джан Паоло Барбиери

Барбиери обича да снима женската красота като камерата му запечатва не само тази на моделите, но и на такива кинолегенди като София Лорен, Одри Хепбърн, Моника Белучи и др.

GianPAoloB2
Джан Паоло Барбиери - "Одри Хепбърн", 1969 г.
Джан Паоло Барбиери - "София Лорен", 1995 г.

Джан Паоло Барбиери цял живот работи с аналогови фотографи и никога не ретушира своите снимки. През 1968 г. получава наградата „Biancamano “ за най-добър италиански фотограф, а през 1978 г. германското списание „Stern“ го обявява за един от 14-те най-добри международни модни фотографи.

Джан Паоло Барбиери - серия "Мадагаскар"

 Барбиери има издадени над 15 фотоалбума, а негови творби могат да бъдат видени в много музеи по света, сред които „Виктория и Албърт“ в Лондон, „Палацо Реале“ в  Милано, Музея за изящни изкуства в Минеаполис и др.

Джан Паоло Барбиери - "Вивиан Уестууд като кралица Елизабет I", 1997 г.