Арените на Пикасо

„Арените на Пикасо“ – емблемата на Сен Дени

Ноази Ле Гран е квартал в северното парижко предградие Сен Дени, което преди години се превръща в площадка за изграждането на забележителни жилищни ансамбли. Освен Пространствата на Абраксас, дело на световноизвестния испански архитект Рикардо Бофил, там се намира и още един комплекс,  превърнал се в своеобразна емблема на Сен Дени.

Той носи екзотичното име „Арените на Пикасо“, а негов автор отново е испанец. Това е архитектът-урбанист и член на Кралската академия за изящни изкуства Мануел Нунес Яновски.

Мащабният комплекс е построен през 1980-1084 г. и се състои от 540 социални жилища. Въпреки нестандартния си вид, още от самото начало идеята е там да има такива жилища, като те са разположени в най-характерната част на комплекса – двете сгради във вид на огромни дискове с диаметър 50 м.

Les Arènes de Picasso9
Les Arènes de Picasso8

„Дисковете“, спечелили си от местните прякора „Камамберите“,  са положени върху пиедестали и аркади, като идеята е да символизират изгрева и залеза на слънцето.

Les Arènes de Picasso1
Les Arènes de Picasso

Те се намират в двете срещуположни страни (източна и западна) на осмоъгълен, просторен, озеленен и украсен с фонтани площад, носещ името на испанския художник Пабло Пикасо.

Освен социални жилища в „Арените на Пикасо“ има магазини и гимназия. 

Les Arènes de Picasso7

Комплексът е един от първите, строени с предварително излети бетонни части. Макар и испанец, Яновски прекарва детството си в СССР и най-вече в Одеса. Той е роден през 1942 г. в Самарканд и едва през 1957 г. семейството му се завръща в Испания.

Les Arènes de Picasso4
Les Arènes de Picasso3

В младежките си години често посещава Салвадор Дали и съпругата му Гала в замъка Пубол, където те живеят.

Мануел Нунес Яновски е в основата на много урбанистични програми на различни градове, сред които Алжир, Бразавил, Хамбург, Санкт-Петербург, София, Астана, Тбилиси.