джамия оман

Джамията Баб Ал Салам в Оман: духовен минимализъм

В опит да прослави архитектурата на Оман и да предизвика едно особено духовно преживяване архитектурно студио Altqadum се отправя на пътешествие извън границите на традиционния дизайн. Пред архитектите стои въпросът не само какво, но и как органично да интегрират традиции, устойчивост и монументалност в един архитектурен шедьовър.

© Фирас Ал Раиси

В основата на концепцията на Altqadum стои духовната сфера, тясно преплетена с наследството на Оман. Водещ принцип за архитектите става създаването на дизайн, който отразява както простотата на историческите джамии, така и предимствата на съвременната функционалност.

© Фирас Ал Раиси
masjid-bab-al-salam-altqadum_2
© Фирас Ал Раиси

Проектът на оманското архитектурно студио цели създаването на обществено пространство, което да вдъхва живот на района около него и да се превърне в едно своеобразно място, където хората се събират.

© Фирас Ал Раиси
© Фирас Ал Раиси

Заравяйки се в историята на оманската архитектура, проектантите откриват елегантността на простите форми и черпят вдъхновение от строителството на традиционните джамии.

masjid-bab-al-salam-altqadum_10
© Фирас Ал Раиси
© Фирас Ал Раиси

Тъй като проектът е свързан с обществена и религиозна сграда архитектите неминуемо се сблъскват с местните власти и общественото мнение относно формата, размера и цвета на сградата. Архитектите се справят с това предизвикателство,  поддържайки честа комуникация с всички заинтересовани страни и уверявайки ги, че проектът няма да даде възможност за погрешни интерпретации.

© Фирас Ал Раиси
© Фирас Ал Раиси

В строителството на джамията са използвани иновативни строителни техники, а материалите са внимателно подбрани. За направата на таванната плоча в Мъжката зала е използвана системата Cobiax, която олекотява плочата и позволява използването на по-малко бетон. За минарето пък е използвана специална кофражна система, чрез която е постигната отличителната му форма.

© Фирас Ал Раиси
masjid-bab-al-salam-altqadum_15
© Фирас Ал Раиси

Истинско произведение на изкуството е полилеят в Мъжката зала, за направата на който са използвани 1600 кристални топки.  Водата от ритуалното измиване се събира под изкуствено островче откъдето се насочва за поливни нужди на пространствто около джамията.

© Фирас Ал Раиси

Проектът на студио Altqadum смесва духовност, устойчивост и монументалност в хармонична архитектурна симфония.

Източник: Altqadum