Чурльонис рай картина шедьовър

От дървото на живота до рая: 6 шедьовъра от 1909 г.

Представяме ви 6 картини на майстори на изобразителното изкуство. Всички тези произведения са създадени през 1909 г. и разбира се, всяко от тях има своята история.

Густав Климт - "Дървото на живота"

Густав Климт – „Дървото на живота“ , централен фрагмент от фриз във всекидневната на двореца Стокл, принадлежал някога на брюкселския бизнесмен Адолф Стокл. Последната монументална творба на Климт са скиците за този фриз. Фризът е изпълнен с мозайки от мрамор, керамика, позлатени плочки, украсени с перли и полускъпоценни камъни.

Нико Пиросмани - "Актрисата Маргарита"

Нико Пиросмани – „Актрисата Маргарита“. Портретът на жената в чийто крака Нико Пиросмани хвърля „един милион рози“ e направен върху черна мушама, като много от другите творби на самоукия грузински художник. Историята на влюбения в гостуваща в Тбилиси френска певица и танцьорка Пиросмани, който така и не успял да стопи сърцето й, въпреки многото рози, които й изпращал всеки ден от престоя й, вдъхновила по-късно и песента „Милион червени рози“ на Ала Пугачова.

Пабло Пикасо - "Дамата с ветрилото"

Пабло Пикасо – „Дамата с ветрилото“ . Портретът е на Фернанда Оливър, първата муза на Пабло Пикасо. Той среща високата червенокоса красавица през 1904г. Тя веднага привлича вниманието му. Следва бурна 7-годишна връзка, изпълнена с ревност и дори насилие, която обаче силно разпалва вдъхновението на артиста и той страстно рисува много портрети на Фернанда.

Пол Синяк – „Боровото дърво в Сен Тропе“

Пол Синяк – „Боровото дърво в Сен Тропе“ – това не е единствената картина на Пол Синяк на това дърво. Първите картини на дървото са почти 20 години по-рано, през 1890г. Характерна за този късен Синяк е нежността на цвета.

Франтишек Купка – „Клавиши на пиано.Езеро“

Франтишек Купка – „Клавиши на пиано.Езеро“ – тази картина показва преминаването на Купка от краткотрайното му увлечение към нео-импресионизма към света на абстрактното. Музиката в картината е изключително абстрактна, като клавишите са представени под формата на вертикални линии.

Чурльонис рай картина шедьовър
Микалоюс Чурльонис - "Рай"

Микалоюс Чурльонис – „Рай“ – Творбата е изпълнена с красота и невинност. Картината въплъщава мечтите и фантазиите на автора в едно цяло. Чурльонис не ни показва реалния свят, а един мистичен и фантастичен такъв, в който има много светлина и чистота.