Жоржет Магрит и Рене Магрит

Жоржет Магрит – музата и голяма любов на Рене

Рене Магрит среща Жоржет Берже, жената на своя живот, още като тийнейджър. Той е само на 15, а тя – на 13, когато я вижда на ежегоден панаир в Шарлероа. Тази невинна и идилична младежка любов е голямо спасение за него в един труден момент от живота му. Наскоро бъдещият художник е загубил майка си, която се е самоубила и срещите с Жоржет го разсейват поне за кратко от тъжните мисли.

Щастливата им връзка, която продължава една година, е прекъсната от Първата световна война, когато семейството на Жоржет се мести да живее в Брюксел и младите се разделят. Съдбата обаче ги среща отново през 1920 г. в Ботаническата градина в белгийската столица, където Рене е пристигал, за да учи изобразително изкуство. През 1922 г. двамата се женят и остават заедно до смъртта на художника през 1967 г.

Жоржет работи в семейния магазин за консумативи за художници в центъра на Брюксел, от който самият Магрит също набавя своите бои. Преди той да стане известен, именно заплатата на Жоржет е тази, която ги крепи финансово.
През целия творчески живот на Магрит Жоржет е неговата любима муза и основен източник на вдъхновение Неведнъж художникът е заявявал, че почти всички жени в неговите картини съдържат в себе си образа на Жоржет. И въпреки, че само на някои от картините изрично е написано нейното име (има поне по един нейн портрет във всеки от неговите периоди – кубизъм, сюрреализъм, „реноар“), чертите на любимата му са видими в много от женските образи, които Магрит създава.
Рене Магрит - "Любовниците", 1928 г.

Освен негова муза и основен модел, Жоржет Магрит е и опора на художника. Тя е човекът, с когото той споделя, на когото вярва и който го съветва. Жоржет умира 20 години след Рене Магрит и е погребана заедно с него в гробището „Schaerbeek”.

Рене Магрит - "Жоржет Магрит", 1937 г.
Рене Магрит - "Жоржет Магрит", 1934 г.