Менар Иран режисьорки

4 филма на ирански режисьорки в програмата на МЕНАР` 2023

Остават само три дни до началото на 15-то издание на Sofia Menar film  festival, който както винаги ще ни представи най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Програмата е изключително богата и тази години включва филми от Афганистан, Иран, Алжир, Ливан, Палестина, Индия, Турция, Пакистан и др. На фестивала ще могат да бъдат гледани и два филма, които са националните предложения за „Оскар“ на Алжир „Хелиополис“ и на Палестина „Средиземноморска треска“.

Има филми за всеки вкус: романтика, трилър, драма, документално кино, но ние искаме да обърнем вниманието ви към 4 филма, които са дело на режисьорки от Иран.

IranDierectors_SonOfMan3
"Баща под въпрос" (2022)
IranDierectors_SonOfMan2
"Баща под въпрос" (2022)

„Баща под въпрос“ (2022), реж. Сепиде Мирхосейни. Филмът разказва за един баща, който пази голяма тайна от своята дъщеря. Двамата имат прекрасни отношения. Но целият прекрасен свят, който те са изградили е заплашен от разрушение, когато се появява един човек, който знае тайната на бащата и който започва да го изнудва.

Трейлър: Son of Man Trailer – YouTube

"Като слънцето и луната" (2021)
"Като слънцето и луната" (2021)

„Като слънцето и луната“ (2021), реж.  Сетаре Ескандари. Филмът ни пренася в югоизточната иранска провинция Систан и Балучестан Сетаре Ескандари. Там живее Бибан, една жена, която след смъртта на съпруга си дава обет за мълчание. Тя живее с детето си при свекъра си, но животът й е самотен и безрадостен докато един ден в града се завръща младежката й любов Хамраз. Но ще се усмихне ли животът на Бибан?

Тийзър: https://www.youtube.com/watch?v=gwsP8-88Ymc

IranDierectors_19-1
"19"  (2022)
IranDierectors_19-2
"19"  (2022)

„19“  (2022) на режисьорката Маниже Хекмат е копродукция на Иран и Германия. В него се пренасяме в уютния апартамент на 57-годишната художничка Митра. Тя се разболява от коронавирус и изпада в кома. Докато поема последния си дъх тя посещава всички места в своето подсъзнание. Един филм за живота и смъртта, любовта и войната, креативността и непрестанното търсене.

Тийзър: 19 Film 2021 Trailer : ays : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

"Домино" (2019)
"Домино" (2019)

„Домино“ (2019), реж. Лале Барзегар. Филмът разказва за проблемните отношения на Ялда и съпруга й. Двамата не се разбират, но тя не смее да го напусне заради натиска на семейството и социалната стигва. Когато обаче отношенията между двамата съпрузи съвсем се влошат, те се развеждат. Ялда се връща при родителите си, които също са силно зависими от хорското мнение и не искат да се знае, че дъщеря им е разведена. Но какво ще стане когато се появи мъж, който събужда чувства у Ялда? Какво иска тя от него? А той от нея? Взаимодействието между двамата променя Ялда и я превръща в нов човек.

Трейлър: Domino Trailer: A Film By Laleh Barzegar – YouTube