Пътеката на тишината Норвегия

По „Пътеката на тишината” в търсене на път към себе си

„Пътеката на тишината” е постоянна инсталация в Скулптурния парк на Музея за съвременно изкуство Kistefos в Норвегия.

© Йепе Хайн

Тя е създадена от известния датски творец Йепе Хайн. Представлява спираловиден огледален лабиринт, който имитира движението на водата и се вие около фонтан, мултиплицирайки пейзажа, заобикалящ посетителя. Съчетанието на огледала и вода подтиква човек да се потопи в този пейзаж и да изгуби представа за времето и пространството.

Kistefos-PathOfSilence2
© Йепе Хайн
Kistefos-PathOfSilence9
© Йепе Хайн

За направата на инсталацията са използвани 460 триъгълни огледални стълба, неръждаема стомана, речни камъни и кленово дърво.

© Йепе Хайн

Огледалният лабиринт обхваща три „пространства на тишината”: съзерцателно пространство, което е обградено от високи огледални ламели и подтиква посетителя да погледне към небето; природно пространство, в което има дърво и пейка за почивка и което свързва съзерцателното с третото – активното – пространство на лабиринта. В активното пространство се намира водният фонтан, чиито водни стени се появяват и изчезват, предлагайки непрекъснато променяща се перспектива към заобикалящата посетителя среда.

© Йепе Хайн

Отворената форма на лабиринта събужда сетивата, засилва присъствието на посетителя и неговия усет към околния свят. Къде съм? Накъде съм се запътил? Въпроси, които вълнуват както автора, така и всеки един от нас.

Kistefos-PathOfSilence8
© Йепе Хайн
Kistefos-PathOfSilence7
© Йепе Хайн

Инсталацията на Йепе Хайн смесва концептуално изкуство, архитектура и технология в търсене на срещата между човека и изкуството. Тази именно среща е една от основните теми, вълнуващи датския творец.

© Йепе Хайн