църква в Кнарвик

Църквата в Кнарвик: където футуризмът среща традиционализма

Впечатляваща сграда с необикновени и фантастични очертания се издига в живописното норвежко градче Кнарвик, намиращо се на север от Берген. Тя се издига на неголямо възвишение с прекрасна гледка към града и околния пейзаж.

Необичайната сграда всъщност е църква, проектирана от норвежкото студио Reiulf Ramstad Arkitekter и изградена през 2014 г. Eдноетажното съоръжение е с площ от 2250 кв. м, и в него има основни молитвени помещения, както и функционални зони.

Самобитна и новаторска, църквата веднага се превръща в емблематично място за града, което хората могат да посещават през цялата седмица и където могат да остават насаме със своите молитви.

354f9c4f-6e96-428c-80da-9ecf0dfc75a5_228994
Knarvik Church-Reiulf Ramstad Arkitekter4

Вдъхновени от местната традиция в строителството на дървени конструкции при проектирането на църквата, архитектите използват изчистени линии, проста геометрия, лесни за осигуряване материали. Компактният обем на необичайната сграда е разделен на две пространства: едното е сакралното и то е разположено в по-високата част на хълма, а другото, намиращо с в по-ниската част, има културни и административни функции. Там се организират музикални и културни събития.

Knarvik
Knarvik Church-Reiulf Ramstad Arkitekter6

Вътрешно „площадче“ свързва тези две пространства с атриум и стълба в едно непрекъснато пространство, в което зоните могат да бъдат обединявани или разделяни посредством подвижни стъклени стени. При свързани пространства в църквата могат да присъстват над 500 човека.

Knarvik Church-Reiulf Ramstad Arkitekter2
Knarvik Church-Reiulf Ramstad Arkitekter9

Основният материал, използван за църквата е бор, като облицовката е направена от борова сърцевина, чийто светъл цвят подчертава влизащата през различни тесни отвори слънчева светлина и създава усещане за магична топлина и комфорт. За осветлението в църковно-културното пространство са използвани и дълги, продълговати LED лампи, разположени хаотично по таваните, които също помагат за главозамайващата игра на светлосенките в сградата.

Оригиналната и ефектна форма на църквата се дължи на няколкото остри ъгъла на покрива, които произвеждат впечатляващ визуален ефект върху туристите и местните хора.