Музей на Израел

Къщичка на дърво в музея

Преди време в Музея на Израел, в младежкото крило за обучение по изкуство имало безлично дворче, в което се складирали скулптури и каменни ваяния. След реконструкция през 2015 г. то е превърнато в централно място за отдих на посетителите.

Благодарение на старанието на двама архитекти възрастните вече могат да се наслаждават на различни произведения на изкуството, а децата – да играят на воля в истинска къщичка на дърво, при това без да бъдат спирани от родителите си в това забавление.

TREE_HOUSE_IMJ_025
TREE_HOUSE_IMJ_016

За да се използва по-рационално пространството, от музея решават там да бъде създадена удобна зона за отдих и сладки разговори, като се направи реконструкция на двора. С преобразуването на пространството се заемат креативните архитекти Ифат Финкелман и Дебора Уаршавски, които подхождат нестандартно към идеята и създават на мястото площадка за игра, чийто главен герой става една къщичка на дърво.

TREE_HOUSE_IMJ_018
TREE_HOUSE_IMJ_024

Идеята се ражда докато двамата оглеждат двора. Там те виждат огромно дърво, което трябвало задължително да бъде запазено. Имало и други насаждения, които също било добре да не бъдат премахвани.

Съгласно проекта за реконструкция пространството около дървото е превърнато в импровизирана горска полянка, като площта около дървото е покрита с еластично гумено покритие, прикривайки така мощната коренова система на дървото. До поляната е поставена голяма пейка, която плавно преминава в стълба, водеща към къщичката. 

За да не бъде повредено дървото и за да не се нарушава естествения му растеж, структурата е монтирана върху метална рамка, поддържана от стоманени опори. Тъй като стволът на дървото преминава през дървената конструкция, той е ограден с голяма мрежа, която предпазва дървото от нежелани атаки, като в същото време децата са сдобиват с допълнителна развлекателна зона.

Самата къщичка е сглобена от летви, фиксирани на разстояние 2 см една от друга. Този дизайн на къщичката позволява по-добрата й естествена вентилация и осигурява допълнително светлина.

Вечерно време пък структурата се превръща в ефектна арт композиция, изпълняваща ролята на голямо осветително тяло. Благодарение на LED светлините, вградени в мрежата покриваща ствола на дървото, мекото осветление, проникващо през решетестата структура, създава интересен визуален ефект.