Тадао Андо Буда хълм

Хълмът на Буда – където обикновеното среща изключителното

Години наред гробището Макоманай Такино в гр. Сапоро, Япония, е дом на каменна скулптура на Буда, висока 13 метра и стояща самотно насред полето. Вместо да предизвиква възхищение и почит, тя по-скоро плашела хората, идващи на гробището. Собствениците на гробищния парк решават, че посетителите заслужават едно по-тихо молитвено място, където да се преклонят пред Буда.

Така през 2015 г. се появява Хълмът на Буда, проектиран от световноизвестния японски архитект Тадао Андо.

Той проектира изграждането на хълм около статуята, която става почти невидима за посетителите и поклонниците. Чак когато преминат през 40 метров тунел, те влизат в зала без покрив, в центъра на която стои 1500-тонната статуя, а ореол около главата на Буда е небесното сияние.

Преди да влезнат в тунела, посетителите преминават покрай водно пространство, обградено от сиви бетонни стени, което допълва спокойната атмосфера на светилището.

„Намерението на проекта беше да се създаде една ясна пространствена последователност, която започва с дълъг подход през тунел, засилващ очакването за статуята, която е невидима отвън“, разказва Андо.

На Хълма на Буда са засадени 150000 лавандулови растения, сред които посетителите могат да се разходят и които променят облика на хълма през различните сезони.