Херлуф Бидструп карикатура

Солта на живота в карикатурите на Херлуф Бидструп

Знаменитият датски карикатурист Херлуф Бидструп, роден на 10 септември 1912 г, проявява жив интерес към рисуването още от малък. „Рисувам, откакто се помня. Само да попаднеше молив или парче тебешир в ръката ми и започвах да рисувам. Понякога рисувах и без нищо в ръката. Помня, че още като много малък имаше вечери, когато ме слагаха да спя, но аз дълго мърдах показалеца си във въздуха, рисувайки различни фигури“, спомня си Бидструп.

© Herluf Bidstrup

Още в училище той разкрива тайната на успеха на карикатурите

© Herluf Bidstrup

„Рисувайки портрети на съученици и учители, осъзнах мощната сила на успешната карикатура. Карикатурата означава преувеличение, тя най-често е възприемана като изопачаване. Аз обаче никога не съм изопачавал действителността, но често ползвам карикатурата като начин за преувеличение“, пише Бидструп в мемоарите си.

© Herluf Bidstrup

Херлуф Бидструп завършва живопис в Датската кралска академия за изящни изкуства. Дълги години работи като карикатурист към различни периодични издания.

Бидструп е заклет комунист и антифашист. По време на окупацията на Дания през Втората световна война редовно публикува карикатури с антифашистки подтекст.

През 1952 г. за първи път посещава СССР, а три години по-късно и Китай. Бидструп пътува и посещава много страни по света, вкл. и България, като отвсякъде публикува скици и стрипове.

© Herluf Bidstrup

Творчеството на Херлуф Бидструп предизвиква умиление у възрастните, тъй като датчанинът използва една детска непосредственост във възприемането и представянето на житейските ситуации.

© Herluf Bidstrup

Бидструп има създадени почти 5000 рисунки, в които само с 6-8 кадъра изобразява истории, с които се сблъсква всеки един човек.

© Herluf Bidstrup

 Със своя тънък усет за обществото, датският майстор карикатурист не се свени да създава карикатури с политическа и социална тематика, а по отношение на изкуството дори е крайно ироничен.

© Herluf Bidstrup

Майсторството на Бидструп се крие в това, че той лишава от патос възвишените идеи и въпроси, докато  а всекидневният живот е представен от романтична, трогателна и забавнаи гледна точка.  

© Herluf Bidstrup

Херлуф Бидступ щади човека в своите карикатури. Той не го осмива, а само представя неговите навици и пороци.

© Herluf Bidstrup

Според него карикатурата трябва да наподобява оригинала повече дори от снимката, защото снимката улавя само външните качества, а карикатурата предава и вътрешните.

© Herluf Bidstrup
© Herluf Bidstrup
© Herluf Bidstrup
© Herluf Bidstrup

… и малко захар

© Herluf Bidstrup