Шарл Перо приказки

Шарл – разказвачът на приказки

Имало едно време във Франция едно заможно буржоазно семейство, което било богато и на деца – цели седем! Най-малкото от тях се казвало Шарл и съдбата му била отредила името му да остане в историята и всички деца по света да са чували за него.

© Гюстав Доре - "Котаракът в чизми"

Благодарение на произхода си малкият Шарл посещавал много добри училища, завършил право и започнал работа в кралските служби, следвайки стъпките на баща си. Изпълнявал съвестно задълженията си. Когато през 1663 г. била създадена Академията за надписи и художествена литература,  нейният съосновател и патрон, финансовият министър на крал Луи XIV Жан Батист Колбер го назначил за секретар на институцията. Като отговарящ за политиката по изкуствата и литературата в двора на Краля-Слънце, Шарл съдействал за създаването на Академията на науките и за доразвиването на Художествената академия. Пред 1671 г. бил приет за член на Френската академия (Académie françaises).

Malechko1
© Гюстав Доре - "Малечко Палечко"
Malechko3
© Гюстав Доре - "Малечко Палечко"

Шарл обичал буквите, литературата, философията и поезията. Още през 1653 г. той публикувал своя поема заедно с брат си Клод. Писал критики, философски есета, поезия, исторически справки. Споменът за всички тях обаче е заличен от метлата на историята. Тази метла обаче по никакъв начин не успяла да отпрати в забвение една малка книжка с осем истории, която Шарл написал и издал през 1697 г. След като бил пенсиониран и съпругата му била починала, Шарл решил да се отдаде изцяло на обучението на децата си и да напише истории, базирани на старинни народни сказания, които да им чете. Така той поставил началото на един нов литературен жанр – приказката. А ней-известните приказки в тази книжка включват „Спящата красавица“, „Червената шапчица“, „Синята брада“, „Котаракът в чизми“, „Пепеляшка или малката стъклена пантофка“, „Малечко-палечко“.

786px-Portrait_de_Charles_Perrault_par_Charles_Le_Brun
Шарл Льобрюн - "Портрет на Шарл Перо"
Pepeliashka1862-2
© Гюстав Доре - "Пепеляшка"

И така приказките, които някога Шарл, чието пълно име, както вече сте се досетили е Шарл Перо, четял на децата си и до днес се предават от родители на деца.

© Гюстав Доре - "Синята брада"
© Гюстав Доре - "Синята брада"

Цели 160 години след смъртта на френския писател, друг французин, великият Гюстав Доре, се заел да илюстрира приказките на Шарл Перо и създал ненадминати по своето майсторство илюстрации.

RedHood
© Гюстав Доре - "Червената шапчица"
RedHood1
© Гюстав Доре - "Червената шапчица"

Днес когато отбелязваме 320 години от смъртта на най-известния френски детски писател, се потапяме в магията на неговите приказки с великолепните илюстрации на Гюстав Доре. 

© Гюстав Доре - "Спящата красавица"