Royal de Luxe: уличният театър на гигантските марионетки

Royal de Luxe e необичаен куклен театър, в който артистите вместо малки марионетки на конци управляват огромни 15-метрови кукли, маршируващи по улиците на големите градове.
Това е най-голямато шоу на земята … в буквалния смисъл.
Гигантските марионетки не се побират в нито един театър и затова трупата обикаля по цял свят, давайки улични представления. Спектаклите могат да бъдат видяни от Франция до Мароко, от Камерун до Китай, от Нова Зеландия до Мексико.
Интересно е, че огромните марионетки не само пристъпват от крак на крак, което е удивително като се има предвид размера им, но даже могат да мигат и да въздишат.

Световноизвестният уличен театър Royal de Luxe е създаден през 1979 г. Трупата започва своята дейност в Екс ан Прованс, където трима актьори, начело с Жан-Люк Курку, покоряват зрителите по улиците със своите гигантски фигури и свръхестествени постановки. Актьорите започват да пътешестват по света и скоро попадат в центъра на вниманието на медиите, продуцентите и любителите на театралното и уличното изкуство.

През 1989 г. кметът на гр. Нант предлага на трупата да използа изоставен стар склад на брега на Лоара като работилница за гигантските кукли. Именно там разцъфтява геният на Жан-Люк Курку, който получава възможност да материализира най-смелите си фантазии.

От момента на създаването си в началото на 90-те години, Royal de Luxe е посетил стотици градове, където неизменно привлича хиляди зрители, някои от които със страх наблюдават 15-метровите механични марионетки, маршируващи по улиците.