изложбен център норвегия хардангер

„Окото на сьомгата“ – плаващ изложбен център в Норвегия

Във водите на залив в един от най-живописните норвежки фиорди, Хардангер, преди дни бе открит уникален плаващ образователно-изложбен център, посветен на бъдещето на аквакултурата. Проектът, наречен „Окото на сьомгата“, представлява построена върху понтон футуристична структура, покрита с 9.5 хиляди стъклени плочки, наподобяващи люспите на риба.

© Kvorning Design

Нетрадиционното културно пространство е поръчано от двама братя, директори на семейната компания Eide Fjordbruk и трето поколение производители на риба, които се надяват по този начин да привлекат вниманието на света към проблемите на аквакултурата, както и да променят мнението на хората, смятащи рибопроизводството в Норвегия за влияещо негативно върху околната среда.  

SalmonEye
© Kvorning Design
SalmonEye3
© Kvorning Design

Причудливата художествена инсталация, която повече прилича на футуристичен обект, отколкото на архитектурен такъв, е открита недалеч от градчето Квинхерад. До нея се стига само по вода.

© Kvorning Design
SalmonEye5
© Kvorning Design

Погледната от брега плаващата структура наподобява гигантска риба, частично изплувала за глътка въздух и слънчева милувка. Изложбеният център ще разказва на посетителите за морските продукти, риболова и производството на норвежка сьомга.

© Kvorning Design

Създател на проекта е датското архитектурно студио Kvorning Design. Проектантите вземат за основа на структурата рибно око, стилизирано според възможностите на строителството на архитектурния обект. Те създават една конструкция с органична форма с гладки плавни форми и открита площадка на върха на изложбения център.

SalmonEye2
© Kvorning Design
SalmonEye
© Kvorning Design

„Окото на сьомгата“ тежи 1.25 хиляди това, а височината на четириетажната конструкция е 14.55м, като едно от нивата е под водата. Общата площ на изложбения център е 1.06 хиляди кв. м. Цялата конструкция, заедно с понтона, е здраво закрепена на 300 метра дълбочина, което позволява обектът да се държи над водата. Според проектантите конструкцията може да издържи на вълни с височина до 4 метра.

© Kvorning Design

Строителството на обекта отнема 13 месеца и е дело на естонската компания Marketex Marine.