Нино Чакветадзе

Нино Чакветадзе: когато детството не си отива

В детството приказките са непрекъснато с нас, но след години вярата в чудеса сякаш постепенно ни напуска. Не е така обаче при грузинската художничка с голямо сърце Нино Чакветадзе, чиито наивни и мили картини са в състояние да върнат и най-сериозния възрастен в безгрижното детство.

Главни герои в нейните картина са деца с огромни и мъдри очи, а за сюжетите на творбите си тя се вдъхновява от различни деца, които среща в живота си, включително и от най-малката си дъщеря.

Nin1
Nin2

Нино много обича да рисува ангели, защото за нея те са малки деца с крила.

Nin3
NIN4

Грузинската художничка започва да рисува в лабиринта на тесните улички на Тбилиси. Като малка обича дълго да седи на клоните на една смокиня и да разглежда стари врати.

nIN5
Nin6

Години по-късно открива своя собствена галерия, където и до днес е запазена атмосферата от детството на Нино.

Nin7
Nin8

И децата, и възрастните харесват картините на грузинката заради умело предадените в тях топлина, искреност, разнообразие от емоции и ситуации.

Nin9
Nin10-1

Магията, която привлича погледите на възрастните, се крие в любимите на Нино приглушени цветове.

Nin12-1
Nin11

Освен ангелите, тя обича и дъжда, защото както казва той ѝ носи „повече сладка носталгия, отколкото потискаща тъга“. За нея е важно да даде възможност на хората да помислят за нещата, за които често не им достига време.

Nin15
Nin13

Нино не рисува картини по поръчка, а само за близки хора, за да не се разделя с любимите си герои.

Днес художничката се е посветила на дома, в който живее огромното ѝ семейство.