Орфизъм

Какво е орфизъм в изкуството?

През 1912 г. по време на изложба на „Група Пюто“ (известна още като „Златната секция“ – група от художници, скулптури, поети, свързване с кубизма) френският поет Гийом Аполинер  разграничава два вида кубизъм: научен и орфически.

Sonia_NoshtenPolet
© Соня Делоне - "Нощен полет"
kupka-katedrala
© Франтишек Купка - "Катедрала"

Защо Аполинер използва точно този термин остава частично загадка. Едно от предположенията е, че за него живописта на художниците-новатори наподобява на музиката на Орфей, който със звучите на своята лира можел да раздвижва камъни, да усмирява вълни, да омагьосва животни и растения.

Robert-Ednovremeni Kontrasti - Slunce i Luna 1912
© Робер Делоне - "Едновременни контрасти Слънце - Луна"
Robert_Delaunay,_1913,_Premier_Disque
© Робер Делоне - "Първият диск"

Орфизмът или орфическият кубизъм е течение в кубизма, което се концентрира върху чистата абстракция, ярките цветове и геометричните форми. То е повлияно от фовизма и теоретичните трудове на художника Пол Синяк, библиотекаря на Сорбоната Шарл Анри и химика Мишел Йожен Шеврьол, който изследва човешкото възприемане на контрастни цветове.

Sonia-1
© Соня Делоне
Robert-Chervenata kula1911-1923
© Робер Делоне - "Червената кула"

Орфизмът се смята за ключов елемент на прехода от кубизъм към абстрактно изкуство. Неговите най-видни представители са Франтишек Купка, Робер Делоне и неговата съпруга Соня Делоне, които по време на монохромния период на кубизма отново вкарват в него цветовете.

Sonia_Ryhtum Couleur 1939
© Соня Делоне - "Ритъм, цветове"
Rober=Rythum 1938
© Робер Делоне - "Ритъм"

За тези творци изкуството е  обединяване на чувство и цвят. Орфистите отдават по-голямо значение на чувството, което постигат чрез фокусиране върху формата и цвета за изобразяването на разпознаваеми обекти.

Sonia-SednalaPortugalka1916
© Соня Делоне - "Седнала португалка"
© Соня Делоне -"Пазар в Миньо"

Въпреки че Гийом Аполинер за първи път използва термина „орфизъм“ по отношение на чистото рисуване на Франтишек Купка, основните фигури на това движение са сем. Делоне. 

© Робер Делоне - "Градът Париж"

Силното влияние на Робер е свързано със смелата употреба на цветове и подчертаната му любов към експериментирането с дълбочината и тона на картината.

Sonia_Ryhtum Couleur 1959
© Соня Делоне - "Ритъм, цветове"
© Соня Делоне - "Ритъм"

Соня Делоне пък става първата художничка която приживе има ретроспективна изложба в Лувъра през 1964 г. През 1975 г. става носител на Ордена на Почетния легион на Франция. Соня Делоне е родена в Градизк, днешна Украйна. Получава образованието си в Руската империя и в Германия, а по-късно се мести да живее и работи във Франция, където остава до края на живота си.

© Соня Делоне

За съпруга си Соня казва, че в него е намерила „поет, който пише не с думи, а с цветове“.  А началото на орфизма, когато той все още няма свое название, Соня поставя докато шие одеялце за сина им Шарл.  Правейки го, тя използва геометрични форми и ярки цветове. За одеялцето, художничката разказва „Около 1911 г. в мен се зароди идеята да направя сина си, който току що бе роден, одеяло, в което има текстилни парчета, каквито съм виждала в къщите на украинските селяни. Когато то беше завършено подредбата на парчетата ми напомняше на кубистките идеи и тогава ние (с Робер) опитахме да приложим същия процес по отношение на други предмети и на картините“, спомня си Соня.

Кола, изрисувана от Соня Делоне