Мона Карон улично изкуство стенопис

Мона Карон и „плевелите“ в обществото

Мона Карон е родена в Швейцария. но живее и работи в Сан Франциско. Занимава се с улично изкуство, илюстрации и фотография, като основният фокус в нейната работа са рисунките върху фасади.

© Mona Caron
© Mona Caron

Сред най-известните стенописи на Мона са тези от поредицата „Плевели“. Повечето хора се дразнят на плевелите и всячески се опитват да ги унищожат, но те продължават да избиват.

© Mona Caron

За Мона плевелите са красиви и имат своята роля в живота. Те са един своеобразен символ на хора и проблеми в обществото, които мнозинството счита за по-маловажни, но за които все пак трябва да се говори.

© Mona Caron
© Mona Caron

Това е и причината Мона Карон често да работи с местни и международни организации, занимаващи се със защита на околната среда, на трудовите права на хората и т.н.

© Mona Caron
© Mona Caron

Мона рисува своите гигантски плевели – метафори на издръжливостта и съпротивата като реверанс към всички хора, които са считани за аутсайдери в обществото, но въпреки това продължават напред.

© Mona Caron

Мона дължи любовта си към ботаниката на майка си и на естествената среда, в която прекарва детството си, а именно зеленината на Швейцария.

© Mona Caron
© Mona Caron

От баща си, който е дизайнер, тя наследява пространственото въображение и усета за влиянието на физическата среда върху човешките емоции

© Mona Caron

Мона Карон е изрисувала множество фасади в Европа, Азия, Южна Америка и САЩ.

© Mona Caron
© Mona Caron